Underhållsabetet kommer att pågå i 1-2 veckor, tack för din förståelse.

Skrapa av färg från fönsterbläck

Förarbetet viktig när du ska måla huset

Ny färg eller bara en uppfräschning av den gamla? Torrt väder är perfekt för att måla huset. Innan du tar fram penseln är det läge för ett grundligt förarbete.

Husets svaga punkter

Leta efter svaga punkter kring fönsterblecken, det är en vanlig väg för vattnet att ta sig in i fasaden. På putsade fasader är det viktigt att använda en färg som inte är för tät. Putsfärgen ska vara vattentät men inte ångtät, precis som moderna regnkläder – de håller tätt mot regnet men släpper igenom vattenångan från kroppen.

Innan du ger dig i kast med färgburkar och penslar ska du alltid kontrollera husets fasad. Kanske upptäcker du att färgen släpper på ett specifikt ställe, då gäller det att ta reda på varför och åtgärda innan du målar.

Olika fasader

För att undvika att träfasaden börjar flagna eller ruttna så måste du arbeta på flera plan. Det innebär att åtgärda konstruktionsbrister, att inte låta buskar växa upp längs fasaden samt tvätta rent om mögel eller alger börjar växa på väggen. Slutligen måste du också måla om fasaden och på så sätt ge den en ny och fräsch skyddsrock.

Jämfört med träfasad är plast- och plåtfasader relativt underhållsfria. Plastfasaden bleknar dock lätt på grund av solljuset och blir skör med åren. Plåt är tåligare, men utan ommålning kommer färgens mjukgörare att stelna. Färgen spricker sedan och lossnar från plåten. Därför är det bra att måla om även plåt efter 8-12 år.

Tegelfasader är en lisa för många villaägares själar. Men även på denna jämförelsevis underhållsfria fasad är det viktigt att ta bort till exempel mossa. Mossa kan nämligen göra att vatten letar sig in i konstruktionen som då kan drabbas av frostsprängning. Har en tegelsten väl spruckit bör den bytas ut snarast möjligt för att hindra fukten från att leta sig in. Även putsfasader måste målas om då och då, eftersom dessa väggar har en livslängd på 80 till 100 år.

Det tar tid att måla ett hus

Räkna med att en hussida kräver tre arbetsdagar, effektiv tid. Dag ett går åt till att tvätta väggen, dag två till att skrapa bort lös färg. Sedan tar det ungefär en arbetsdag sammanlagt att olja in och fläckmåla renskrapade ytor, grundmåla och färdigmåla (inte allt samma dag förstås, färgerna måste torka mellan strykningarna).

Totalt tar det cirka tolv arbetsdagar i effektiv tid att måla huset. Tur att en vanligt trävilla inte behöver målas om mer än vart 10–15 år! (Sydväggen på husen längs Västkusten kan ibland behöva målas så ofta som vart sjätte år.)

Viktigt att veta är vilken typ av färg huset har målats med tidigare – är det alkyd, akrylat (samma som latex), olja, linolja eller slamfärg? Använd helst samma färgtyp, rådgör annars med en lokal färghandlare. Där kan du även få hjälp att bestämma färgtypen – du kan helt enkelt skrapa loss ett färgprov och ta med till butiken.

– Bästa tiden på året att måla en villa är sen vår och tidig höst. Då är luften tillräckligt varm och torr. Börja inte måla för tidigt på dagen och sluta inte heller för sent: morgon- och kvällsfukt kan leda till att den nymålade ytan blir flammig, säger Lars-Erik Jonsson, vd på Alviks måleri i Stockholm.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.