Lägga golvvärme - att tänka på!

Med golvvärme slipper du sätta fötterna på kalla sten- ­eller klinkergolv. Även trägolv blir behagligare att gå på. I enstaka fall kan golvvärme ge en energibesparing, men då krävs vanligtvis att du sänker innertemperaturen några grader.

Du kan använda golvvärme som enda värmekälla, och den ska då även värma luften i rummet. Ofta kombineras golvvärme med andra värmekällor, men kom ihåg att sänka inomhustemperaturen, annars ökar energianvändningen och det kan bli dyrbart med varma golv.

Att lägga golvvärme

Vissa golv gör sig bättre med golvvärme än andra, så det första du ska göra är att bestämma vilken typ av golv du vill ha, för att sedan avgöra om golvvärme är lämpligt. Förutsättningen för att golvvärme ska fungera på bästa möjliga sätt är att välja ett golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften, till exempel plastmattor eller klinker.

Att lägga golvvärme under trä går bra men tänk på att då inte lägga ett för tjockt trägolv. Se också till att skydda trägolvet från underlagets fukt.

Vanligt "gör det själv"

Den normalhändige kan själv utföra en hel del av momenten i golvvärmeinstallationen men då golvvärmen ska kopplas in mot befintligt värmesystem rekommenderas en fackman. Även all elektrisk installation måste utföras (eller ske under överinseende) av behörig elektriker.

Olika golvvärmesystem

De vanligaste golvvärmesystemen bygger på direktverkande el alternativt cirkulerande, uppvärmt vatten, så kallad vattenburen golvvärme. Även om du har direktverkande el i övriga huset kan du välja att ha vattenburen golvvärme.

Vattenburen golvvärme

Med ett vattenburet uppvärmningssystem går det att växla mellan olika värmekällor som pelletspanna eller värmepump. Den valmöjligheten saknas med direktverkande el som uppvärmningsform.

Golvvärme från elslingor

De olika systemen el eller vatten har olika fördelar. Golvvärme från elslingor tar oftast mindre plats än vattenburet men är dyrare i drift eftersom den då fungerar som direktverkande el.

Ökad energiförbrukning

I de allra flesta äldre hus ger golvvärme ingen värmebesparing. För att få en besparing måste huset lämpa sig för sådan uppvärmning. Det innebär mycket välisolerat golvbjälklag. Du kan då sänka inomhustemperaturen utan att huset upplevs som kallare. I annat fall finns stor risk att golvvärmen blir en riktig energitjuv. Den som bygger ett nytt hus kan planera för golvvärme redan från början.

Kallras

Radiatorer som placeras under fönster minskar risken för kallras, det vill säga att kall luft - som är tyngre än varm - faller ner mot golvet vilket kan ge drag. Om du ersätter radiatorerna med golvvärme kan du uppleva att det blir golvdrag. Lösningen kan vara en extra ruta i fönstret eller nya, energieffektiva fönster.

Se upp för fuktskador

Med felaktig installation kan golvvärme orsaka fuktskador i husgrunden. Golvvärme kan leda till att det uppstår skillnader i temperaturen mellan hus och mark, vilket kan orsaka fuktvandring och skador på olika delar av huset. Den som är osäker på hur väl husets grund lämpar sig för golvvärme, bör kontakta en fackman för att undersöka grunden innan golvvärme installeras.

Isolering

Att tänka på när du installerar golvvärme är att man har tillräckligt med isolering. Annars är risken att värmen istället smiter ut under huset och det finns risk för fuktskador. För att vara säker på hur mycket isolering du behöver till just ditt golv, kontakta en fackman.

En del golvvärmesystem går att köra utan rumstermostat men för att få önskvärd komfort och dessutom spara in på elförbrukningen är det bästa att använda sig av en termostat.

Fyra saker att tänka på:

1 Olika system

Golvvärme finns i olika system. De som drivs med vatten och direktverkande el är de vanligaste.

2 Termostat

Välj ett golvvärmesystem med termostat. Golvvärme är dock ett "trögt" uppvärmningssystem och det tar lite tid att ställa om när du vill ha det varmare eller kallare eller när temperaturen ute "far upp och ner".

3 Livslängd & möjligheter

Ta reda på värmesystemets livslängd & möjligheter till reparation innan du bestämmer dig.

4 Stäng av

Kom ihåg att stänga av golvvärmen under säsongen när den inte behövs.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.