Räknas alla fel som dolda om de upptäcks i efterhand?
Nej, undersökningsplikten är långtgående och innebär att du måste kontrollera allt som går att undersöka. Om det finns en indikation på att något inte är som det ska kan du behöva inspektera hur det ser ut under golvet eller bakom en kakelvägg. Exempel på indikatorer är mögellukt eller riskkonstruktioner.
Räcker det att förlita sig på säljarens besiktning?
Köparen har ett ansvar att undersöka huset. Sedan är det upp till dig som köpare att avgöra om det är värt att inte anlita en egen besiktningsman för en så kallad överlåtelsebesiktning. Har du den kompetensen själv går det också bra, men vi rekommenderar ingen köpare att enbart förlita sig på säljarens besiktning.
Kan jag försäkra mig mot dolda fel?
Svaret på frågan är både ja och nej. Visserligen finns det ett antal sådana försäkringar på marknaden som säljaren kan teckna, men vanligtvis finns det undantag och begränsningar för fastigheten i försäkringarna. Som köpare kan du få intryck av att försäkringen täcker ”alla” dolda fel, vilket inte är korrekt utan den täcker främst konstruktionsfel på bostadsbyggnaden. Försäkringen täcker exempelvis inte anmärkningar i besiktningsprotokollet. Köparen har alltid undersökningsplikt oavsett om säljaren har försäkring eller inte.
Om det skulle visa sig vara ett dolt fel på fastigheten och köpare/säljare inte kan komma överens finns möjlighet att pröva ärendet hos tingsrätten och ansöka om skydd via villahemförsäkringens rättsskyddsmoment. Det gäller även för andra tvister som du som fastighetsägare/privatperson kan hamna i. Därför är det viktigt att ha ett högt rättsskyddsbelopp i din försäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag och se vad som gäller för just din försäkring.
Finns det något som inte ingår i en överlåtelsebesiktning?
Ja, el, VVS och provtryckning av skorsten omfattas till exempel inte i en sådan besiktning. Det kan också vara bra att ta reda på vattnets kvalitet och utföra en radonmätning.
Hur viktig är mäklarens roll?
De flesta husförsäljningar genomförs med hjälp av mäklare, men det är inget krav. Om du bestämmer dig för att anlita mäklare är det bra att jämföra olika mäklares tjänster och kostnader. Ta gärna referenser och undvik att välja första bästa.