Människa omsvept med filt
Människa omsvept med filt

Byte från el till pellets gav sänkt värmekostnad

När de flesta grannarna i området där Karin Thunholm bor borrade efter bergvärme valde hon att satsa på pellets istället. Det har hon inte ångrat. Den låga kostnaden för uppvärmning uppväger med råge den arbetsinsats som krävs.

Karin Thunholm bor i en villa från 1960-talet med vattenburen värme. När hon flyttade in fanns det en kombipanna med oljebrännare, en CTC Total, i källaren. Karin valde att värma huset med el, tills några kalla vintermånader då elpriset steg i höjden. Då insåg hon att det var hög tid att byta uppvärmningssystem.


Karin Thunholm valde att satsa på pellets.

Bergvärme - eller pellets?

Många av grannarna hade installerat bergvärme och visst hade Karin lite funderingar på om hon skulle göra detsamma. Men ganska snabbt kom hon fram till att det inte var något för henne. Hon valde att behålla kombipannan och byta ut oljebrännaren mot en pelletsbrännare.

– Jag tyckte att bergvärme var för dyrt med tanke på återbetalningstiden. Installation av pelletsbrännare och inomhusgivare för att hålla koll på temperaturen kostade 45 000 kronor och de pengarna har jag redan räknat hem, säger Karin.

– Jag tyckte att bergvärme var för dyrt med tanke på återbetalningstiden.

Lång livslängd

Hon berättar att hon i genomsnitt lagt 2 000 kronor om året på reparationer, men att pannan i gengäld har väldigt lång livstid. Pannan behöver inte servas. Pelletsbrännaren kan dock behöva ett nytt tändelement eller en ny fläkt någon gång.

– Det går att hitta likadana kombipannor som är 15 till 20 år gamla, säger hon.

När det blir riktigt kallt fyller pannan upp med el om pelletsen inte ger tillräcklig effekt. Trots det har Karin sänkt sina kostnader för uppvärmning med drygt 30 procent.

Förutom att det blev billigare att installera en pelletsbrännare än bergvärme värmer pelletspannan också upp källaren. Hade Karin installerat bergvärme hade hon varit tvungen att dra fram rör och sätta in ett element i rummet där pannan står. Och det hade förstås också kostat pengar.

Pellets kräver arbete

Bergvärmetillverkare säljer sina pannor med argumentet att det är enkelt, det är bara att trycka på en knapp så sköter den sig själv. Riktigt så smidigt är det inte med en pelletspanna. Den ska askas ur ungefär varannan vecka under vintern – på sommaren ungefär en gång i månaden – och det är lite smutsigt.

Dessutom ska man komma ihåg att köpa hem pellets och att pannan bör sotas i samband med uraskning, det vill säga ungefär två gånger per månad. Rökgaskanalen i skorstenen ska sotas enligt det intervall som kommunen bestämt. Karin tror att det avskräcker en del, men påpekar att det finns pelletspannor som är mer automatiserade än den hon har.

– Jag har den enklaste varianten av pelletspanna, där man häller i pellets i en behållare. Därifrån matas de in i brännaren. Men man kan istället välja att ha ett pelletsmagasin där man blåser in pellets genom ett rör. Det fungerar inte hos mig, eftersom pannrummet ligger lite dumt till.

Kontroll

Karin gillar att ha kontroll. Från början visste hon inget om hus, värme och pumpar, men hon har läst och pillat och petat för att lära sig hur en kombipanna fungerar. Hon är nöjd med sitt val av uppvärmningskälla och skulle absolut rekommendera andra att satsa på pellets.

– Det är ekonomiskt. Dessutom får du gratis träning när du bär pelletssäckar.

Text: Marie Flodin

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.