Elstolpar
Anna Werner intervjuas för Tv4
Anna Werner intervjuas för Tv4

Stoppa de skenande elnätsavgifterna

Sveriges elnätsavgifter är höga i ett internationellt perspektiv. Det visar en rapport som Villaägarna låtit göra. Data över elnätsavgifterna i 39 europeiska länder har analyserats. Sammanställningen visar att den svenska elnätavgiftens storlek i förhållande till själva elpriset är rekordhög. 

Viktade medelpriser har jämförts. Det innebär att ingen i Sverige har exakt den elnätsavgift som rapporterats in till Eurostat (40 öre per kWh för de hushåll som använder mer än 15 000 kWh per år och 82 öre per kWh för de som gör av med mindre än 5 000 kWh per år).  Har du till exempel Vattenfall betalar du mer.

- Undersökningen visar att de svenska nätägarna har råd att investera i sina nät. De har redan tagit ordentligt betalt för det, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna.

När Sverige jämförs med de nordiska grannländerna visar det sig att de andra ländernas elnätsavgifter inte haft samma dramatiska utveckling.

- Finland har visserligen också haft höjningar, men avgiftsnivån är fortfarande långt under den svenska, säger Anna Werner.

Sveriges elnätsavgifter har ökat betydligt mer än snittet för de 39 europeiska länderna för alla tre typhushåll. Värst är det för de minsta användarna av el, där avgiften stigit med 64 procent under perioden 2008–2017. Bara Turkiet har haft en värre ökning.

  • Svenska småanvändare av el har bland de högsta nätkostnaderna i Europa
  • Svenska hushålls totalkostnad för el är mer påverkad av nätkostnaden än övriga europeiska hushålls
  • Svenska nätavgiftens storlek i förhållande till elpriset (den del av elkostnaden som går till elhandlaren) är rekordhög
  • Sverige är ett av de europeiska länder där elnätskostnaden ökat mest de senaste 10 åren
  • Sverige är det land i norden där elnätskostnaderna har ökat överlägset mest

Elnätsbolagen har redan tagit betalt för att investera i näten så att de klarar energiomställningen. Efter de här rekordhöjningarna förutsätts de ha lagt undan medel för att uppgradera näten.

Anna Werner

Tycker du likt oss att de svenska elnätsföretagen har fått för fria tyglar? 
Gå med i Villaägarna som kämpar för en hårdare reglering av elnätsmonopolen!

Bli medlem

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.