Evelina Schmekel SkandiaMäklarna
Kvinna renoverar hemma
Kvinna renoverar hemma

Är det värt att renovera?

Villaägarna och SkandiaMäklarna ger dig goda råd om hur du bör resonera när du ska renovera – både för din egen skull och inför en försäljning.

Det som framför allt påverkar värdet på ditt hus är läget. Men synen på detta förändrades något under pandemin. Eftersom många har jobbat hemifrån på senaste tiden har kommunala färdmedel kommit att spela en mindre roll, menar Evelina Schmekel, fastighetsmäklare på SkandiaMäklarna. 

- Läget är fortfarande viktigt, men kanske inte utifrån närheten till kommunikationer utan snarare utifrån närheten till naturen. Är det familjevänligt? Finns det strövområden där du kan promenera med din hund? Stämningen och känslan i ett område värdesätts alltmer med andra ord, säger Evelina Schmekel.  

Vad behöver du ta hand om i ditt hus?  

Grundläggande är att ditt hus inte ska skadas av väder och vind och då måste tak, väggar och grund fungera. Därför är det viktigt att du som husägare har lite koll. Villaägarnas digitala tjänst Min Villa täcker in allt du behöver veta för att kunna gå igenom ditt hus, få grepp om skicket och vad som kan behöva åtgärdas.  

- Om du upptäcker något som skulle kunna vara en skada, kan du låta göra en statusbesiktning för att få reda på vad som är nödvändigt att fixa och vad som kan vänta, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.  

Förbättring av värmesystem – en långsiktig investering 

Malte Rungård trycker på vikten av att ta hand om ditt hus i form av kontinuerligt underhåll och långsiktiga renoveringar.  

- Installation av värmepump kan tyckas vara en stor investering, men faktum är att en effektiv värmepump betalar sig bra över tid. Det är också bra för klimatet, säger Malte Rungård. 

När bör du måla om?  

Det lönar sig för det mesta att måla både utvändigt och invändigt inför en försäljning, men det beror på bostadens allmänna skikt, enligt Evelina Schmekel.   

- Renovering av ytskikt är inte så kostsamt och kan löna sig att fixa inför en försäljning. Men om allt annat är slitet kan det ge en känsla av att du försöker dölja något – som att sätta läppstift på en gris. Om huset är nybyggt kan det däremot vara värt att måla och fixa ytskikten för att återskapa ”nybyggnadskänslan”. Måla är ju dessutom faktiskt något de flesta kan göra själva, säger Evelina Schmekel.  

Håll en röd tråd och undvik grälla färger 

SkandiaMäklarna varnar för extrema färgval i kök, badrum och på fasaden.  

Om du ska renovera för att sälja så bör du använda neutrala färger för att locka fler spekulanter.

Det betalar sig också nästan alltid att renovera för att få en ”röd tråd”, menar Evelina Schmekel.  

- Det kan exempelvis vara värt att byta kyl och frys för att få en känsla av att allt hänger ihop om du har renoverat resten av köket, säger hon.  

Underhållet ger första intrycket 

Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck. SkandiaMäklarna menar att det i högsta grad gäller vid första anblicken av ett hus på en visning. 

- Det är viktigt att göra klart arbeten som kanske inte är färdigställda eller om det är saker som behöver underhållas, så som måleriarbeten. Bostaden ska upplevas som väl omhändertagen. Att allt är helt och rent helt enkelt, säger Evelina Schmekel.  

Anlita hantverkare eller fixa själv? 

När det är dags för en större renovering, kan du ta hjälp av Min Villa, där det finns tydliga instruktioner för hur du genomför projektet, med eller utan hantverkare.  

Ett våtrum med 15–20 år på nacken behöver oftast renoveras innan tätskikt, rörledningar och annat ger upp och orsakar skador. En annan del av huset som du bör ha koll på är vinden.  

Vinden kan vara en riskkonstruktion så var uppmärksam så att det inte uppstår fukt- och mögelskador.

Enligt Malte Rungård är vissa renoveringar inte lämpliga att genomföra själv utan förkunskaper. 

- Det gäller exempelvis fast elinstallation där endast behöriga elinstallationsföretag som finns registrerade hos Elsäkerhetsverket kan utföra jobbet, säger Malte Rungård. 

 Även VVS-arbeten, vid exempelvis en badrumsrenovering, bör genomföras av en behörig hantverkare inom området. 

Besiktning av renoveringar 

Gör du större renoveringar på ditt hus som till exempel dränering, takbyte, badrumsrenovering eller liknande, är det en bra idé att be en besiktningsman kontrollera arbetena. 

- Många köpare efterfrågar besiktningsprotokoll från en förbesiktning för att se vilka renoveringar som har gjorts och att det finns ett företag som kan åtgärda skador som eventuellt uppstår, säger Evelina Schmekel.  

Enligt SkandiaMäklarna är det också vanligt med frågor om våtrumsintyg efter badrumsrenoveringar, vattenprov vid egen brunn, besiktningsprotokoll i form av en provtryckning av skorsten, samt radonmätning.  

- Våtrumsintyg från certifierade eller auktoriserade företag som är medlemmar i någon av branschorganisationerna är ett värdepapper. Detta eftersom du vid en skada kan styrka gentemot ditt försäkringsbolag att renoveringen är utförd på rätt sätt och enligt förväntningarna, säger Malte Rungård.  

Glöm inte trädgården! 

Enligt Evelina Schmekel, glömmer många säljare bort trädgården när det är dags för en försäljning.  

- Det är lätt hänt att bara fokusera på insidan och inredningen. Men faktum är att första intrycket är trädgården. Beskär buskar och träd och snygga till runt entrén. Det ska se omhändertaget ut – även utanför huset, säger Evelina Schmekel.

 

Porträttfoto: Mehdi Bagherzadeh, Bostadsmedia. 

Lägg in dina renoveringar i Min Villa

I Min Villa har du möjlighet att lägga in genomförda och kommande renoveringar i en underhållsplan för ditt hus. Du kan också se till att få en påminnelse via mejl om när det är dags att genomföra åtgärden och dokumentera den i text och bild.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.