Familj sitter på altan utanför bolundare
Familj sitter på altan utanför bolundare

Större Attefallshus med källare

Attefallshuset växer så det knakar. Den första mars i år träder nämligen en lagändring i kraft vilket gör det möjligt att bygga 30 kvadratmeter komplementbostadshus istället för 25 kvadratmeter. Men det kan faktiskt gå att öka ytan ytterligare om kommunen godkänner en källare.

Ett smart sätt att öka sin yta är att bygga en källare i det fall kommunen ger klartecken. Reglerna för Attefallshusets area gäller den area som byggnaden upptar på marken – och enligt Boverket finns det inga hinder att bygga källare. Fast bara så länge det är lämpligt, främst ur geoteknisk synpunkt.

Enligt Josefin Hane på Boverket ska kommunen göra en bedömning i varje enskilt fall. Kommunen kan alltså anse att det inte är lämpligt att bygga Attefallhus med källare just där du bor. Därför är det viktigt att det framgår i anmälan att Attefallshuset ska ha källare. 

Ska användas som bostad

Reglerna för att bygga ett större Attefallhus eller Bolundare som huset också kallas är fortfarande de samma. Men om du bygger 30 kvadratmeter ska huset användas som ett komplementbostadhus. Det innebär att det större Attefallshuset bara får användas som ett inrett fritidshus eller permanentbostad. Om du exempelvis vill bygga ett garage, carport, vedbod eller växthus så är det fortfarande 25 kvadratmeter som gäller.

Regler för Attefallhus

Det här säger plan - och bygglagen.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.