Två män i rutiga skjortor snickrar altan
Gul pensel på burk och laserad planka
Gul pensel på burk och laserad planka

Skriv alltid avtal med din hantverkare

Skriv ordentliga avtal med din hantverkare innan arbetet drar igång. Detaljerade skriftliga avtal är den bästa försäkring du kan skaffa dig inför en renovering.

Bli inte en av alla de tusentals som varje år kontaktar Allmänna reklamationsnämnden i ett desperat försök att få ordning på allt som gick snett vid renoveringen. Tipset är att förbereda sig väl och sätta sig in i vad som ska göras.

Många beställare är en smula naiva och har gett sig in i projekten utan att tänka efter ordentligt först. 

Tänk på det här 

  • Tid och is i magen är de bästa råd man kan ge inför en renovering, något som många tyvärr missar. Istället förförs man lätt av den gyllene triangeln, bra-billigt-snabbt, och drar igång ett renoveringsprojekt mellan tummen och pekfingret. Förutom sinnesnärvaro är detaljerade och skriftliga avtal den bästa livlina man kan skaffa sig. Det finns färdiga mallar att använda sig av.
  • När du anlitar hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd har du enligt lag ett konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen. Via länken här nedanför hittar du bland annat Hantverkarformuläret som är lämpligt när du som enskild konsument är beställare av reparations- eller ombyggnadsarbeten. Avtalet mellan dig och hantverkaren bör nämligen vara skriftligt.
  • Hantverkarformuläret består av ett ifyllnadsformulär och av de allmänna bestämmelserna. Det omfattar information om inblandade parter, omfattning av arbetet, pris, betalningstider, tider för början och slut, garanti. Här kan också eventuella avrådanden från hantverkaren dokumenteras.

Formuläret bygger på en överenskommelse mellan Konsumentverket, Sveriges byggindustrier och Villaägarnas Riksförbund.

Här hittar du avtal och mallar som du kan använda när du anlitar hantverkare.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.