Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Arkitekt med hatt
Man i arbetskläder som tittar på bygge
Man i arbetskläder som tittar på bygge

Checklistan som räddar ditt byggprojekt

Oseriösa byggföretag har blivit vanligare och antalet konkurser ökar mer eller mindre över hela landet. Efter sig lämnar de en röra av skuldsatta husägare och risiga hantverksjobb. Här är checklistan som lotsar ditt byggprojekt i hamn.

Du kan minimera risken att anlita ett hantverksföretag som är i riskzonen för konkurs genom att vara extra noggrann. Här är de viktigaste sakerna att tänka på.

  • Läs på

Att anlita hantverkare för en badrumsrenovering eller en byggentreprenör för ett större husprojekt är en djungel för en lekman. Det finns en uppsjö av information som är bra att ha koll på före upphandlingen, bland annat på Konsumentverkets tjänst Hallå konsument och hos Sveriges byggindustrier.

  • Ta in offerter och var noggran

Ta in offerter från minst tre företag, antingen genom att anlita en förmedlingstjänst som Villaägarnas brabyggare.se eller genom att vända dig till ett antal företag som du själv valt ut. Var noggrann och detaljerad när du beskriver ditt projekt. Kontrollera också företaget så långt det är möjligt innan du bestämmer dig. Bolagsverket har uppgifter om etableringsår, verklig huvudman, styrelse, omsättning, antal anställda, tillgångar och mycket annat när det gäller aktiebolag. Att beställa en årsredovisning kan vara en god idé.

  • Ekonomisk stabilitet och kolla med Skatteverket

Ett nystartat företag kan vara lika bra som ett med mångårig verksamhet. Men det kan finnas en ekonomisk instabilitet innan företaget blivit väletablerat och byggt upp verksamheten. Tänk på att i handelsbolag, kommanditbolag och enskild firma är ägarna personligen ansvariga för företagets skulder. Kontrollera eventuella skulder i företaget hos Kronofogden. Hos Skatteverket kontrollerar du att företaget är registrerat för F-skatt och är momsregistrerat. Är företagets deklarationer och momsredovisning i sin ordning? Har arbetsgivaravgifter betalats?

  • Vem ska utföra arbetet som du ska beställa?

Tänk på att företagets företrädare eller ägare sällan är de personer som ska utföra arbetet på plats. Har företaget kollektivavtal? Är hantverkarna på plats anställda eller är de underentreprenörer med eget eller egna företag? Om du tecknar avtal med en entreprenör som anlitar underentreprenörer, exempelvis elektriker och rörmokare, kan det vara intressant att kontrollera deras kompetens och behörighet. 

  • Vilka behörigheter och certifieringar har företaget?

Medlemskap i en eller flera branschorganisationer, exempelvis Sveriges Byggindustrier, innebär att företaget åtagit sig att följa branschens regler och åtaganden. Kontrollera uppgivna medlemskap. Läs företagets hemsida. Gör den ett trovärdigt intryck? Finns referensobjekt? Finns uppgifter om ägarförhållanden och kontaktuppgifter till relevanta personer.

  • Ansvarsförsäkringen

Kontrollera att företaget har ansvarsförsäkring, men var också medveten om att den inte täcker icke fackmässigt utfört arbete. Vid nybygge och tillbyggnad är färdigställandeskydd obligatoriskt. Var medveten om att en färdigställandeförsäkring sällan täcker de merkostnader som uppstår om entreprenören går i konkurs.

  • Be om aktuella referenser

Ovilja att lämna referenser är en varningssignal. Kontakta referenspersonerna, fråga om arbetets kvalitet och hur tidsramarna hölls. Använd Hantverkarformuläret 17 för avtal om reparations- och ombyggnadsarbeteten och formuläret Allmänna bestämmelser för småhusent­reprenad, ABS18, om det handlar om uppförande eller tillbyggnad av småhus eller fritidshus.

Källa: Villaägaren nr 1, 2019

Koll på huset

Som medlem i Villaägarna ingår Min Villa, som är en digital servicebok för huset. Min Villa ger dig instruktioner för kontroller, åtgärder och renoveringar.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.