Man i arbetskläder som tittar på bygge
Två hantverkare sågar med cirkelsåg
Man i arbetskläder som tittar på bygge

småhusägare känner till sitt arbetsmiljöansvar 

Det är bara 4 procent av husägarna som känner till sitt arbetsmiljöansvar när de anlitar byggföretag. Det framgår av en undersökning från Villaägarna. Reglerna kring arbetsmiljöansvar är för krångliga, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Tanken med reglerna på arbetsmiljöområdet är bland annat att undvika ohälsa och olyckor.

- Att bara 4 procent av småhusägare säkert vet vem som ansvarar för arbetsmiljön visar att reglerna kring arbetsmiljöansvar är för krångliga. Och då kan man verkligen fråga sig hur meningsfulla de är, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Vem har ansvaret för arbetsmiljön?

Om du som konsument sluter avtal med endast ett byggbolag (totalentreprenad) står företaget för arbetsmiljöansvaret. Avtalar du däremot med flera hantverkare samtidigt (delad entreprenad) ansvarar du för arbetsmiljön.

I maj-juni 2021 ställde Villaägarna fyra frågor till småhusägare om vem som har arbetsmiljöansvaret vid köksrenovering beroende på hur hantverkarna anlitats. Det var bara 4 procent av de 5 000 svarande som i alla scenarier visste vem som har arbetsmiljöansvaret, de olika hantverkarna eller småhusägaren själv.

Byggföretagen bör ansvara för arbetsmiljön

Nuvarande regler gör det enkelt att sätta dit konsumenter för brister i arbetsmiljön. Men det leder knappast till bättre arbetsmiljö eftersom konsumenterna varken känner till vilket ansvar de har eller vad de i så fall ska göra.

- Jag tror inte heller att hantverkarna skulle gilla att konsumenter hänger dem över axeln och lägger sig i hur de ska såga, borra eller dra el på ett arbetsmiljösäkert sätt. Det blir bara dålig stämning. Det bästa är därför att byggfirmorna står för arbetsmiljöansvaret även vid delade entreprenader. De vet ju hur jobben ska göras, inte konsumenterna, säger Ulf Stenberg.

Så här fungerar arbetsmiljöansvar när du anlitar hantverkare

  • Om du anlitar en snickarfirma, en rörmokarfirma och en elektrikerfirma är det en delad entreprenad och du har arbetsmiljöansvaret.
  • Om du anlitar en snickarfirma, som i sin tur anlitar en rörmokarfirma och en elektrikerfirma är det en totalentreprenad där snickarfirman har arbetsmiljöansvaret.
  • Om du anlitar en snickarfirma, som i sin tur anlitar en rörmokarfirma samtidigt som du själv även anlitar en elektrikerfirma är det en delad entreprenad och du har arbetsmiljöansvaret.
  • Om du först anlitar snickarfirman, och när snickarfirman är klar anlitar rörmokarfirman, och när rörmokarfirman är klar anlitar elektrikerfirman står respektive firma för arbetsmiljöansvaret för sin del.

Dokumentera ditt byggprojekt i Min Villa

I Min Villa kan du lägga in genomförda och kommande byggprojekt i en underhållsplan för ditt hus. Du kan också få en påminnelse via mejl när det är dags att genomföra projektet, och dokumentera allt du gör i text och bild.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.