Nyckel i dörr
Röd stuga med trädgårdsmöbler vid vattnet
Röd stuga med trädgårdsmöbler vid vattnet

Hur skyddar du ditt fritidshus mot inbrott

Grannsamverkan och att många jobbade hemma var troligtvis en av de bidragande orsakerna till minskningen av antalet inbrott i permanentbostäder våren 2020. Men hur förhindrar du inbrott i ditt fritidshus som står tomt större delen av året?

 Även om risken för inbrott kanske är mindre om ditt fritidshus ligger långt ute på landsbygden och det inte finns så mycket värdefullt att stjäla, är det ändå många som oroar sig över vad som händer i huset.

- Att installera ett larm är ett bra sätt att ta bort en del av denna oro, säger Niclas Palmås, teknikchef på Sector Alarm, som också pekar på andra fördelar.

Hemlarm ger dig även koll på brand och läckor

Förutom att du har koll på inbrott kan ett hemlarm ge dig information om brand och vattenläckage och du kan snabbt få hjälp om något skulle hända, berättar Niclas Palmås.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen, håller med om att larm i fritidshus är bra eftersom det ger en signal om att något har hänt när du inte är där och själv kan ha koll.

- Det gäller som sagt inte bara inbrott utan vid skador som att till exempel en gren har flugit in genom fönstret i en snöstorm, vilket kan skapa vattenskador, säger Lina Nilsson.

Larm kopplat till larmcentral

Niclas Palmås berättar att deras larm är uppkopplade mot en larmcentral som är bemannad dygnet runt.

- Om något inträffar kontaktar larmcentralen dig direkt. Och bor du långt från ditt fritidshus kan larmcentralen skicka dit väktare eller blåljuspersonal, säger Niclas Palmås.

Håll koll på ditt hus – i telefonen

Med dagens teknik kan du även hålla koll på ditt fritidshus direkt i telefonen.

- Genom en app ser du om temperaturen har sjunkit eller om strömmen har gått. På så vis kan du undvika mat som blivit dålig på grund av elavbrott när du kommer ut till fritidshuset, säger Niclas Palmås.

Du kan även koppla in smart plugs i lampor och andra elapparater.

Det är en obehaglig känsla att vara osäker på om du stängde av kaffebryggaren.

- Genom smart plugs kan du enkelt stänga av och sätta på elektronik och lampor direkt i telefonen. Det kan också vara ett bra sätt att ”lura tjuven” att någon är hemma, säger Niclas Palmås.