Nyckel i dörr
Röd stuga med trädgårdsmöbler vid vattnet
Röd stuga med trädgårdsmöbler vid vattnet

Larm skyddar ditt tomma fritidshus

Ett fritidshus som står tomt under stora delar av året kan bli ett lätt byte för tjuven. Förutom inbrottsrisken kan även risken för läckor, brand och elavbrott vara oroande för en fritidshusägare. Ett hemlarm kan vara lösningen på problemet.

Även om risken för inbrott kanske är mindre om fritidshuset eller sommarstugan ligger långt ute på landsbygden och det inte finns så mycket värdefullt att stjäla, är det många som oroar sig över vad som händer i huset.

– Att installera ett larm är ett bra sätt att ta bort en del av denna oro, säger Niclas Palmås, teknikchef på Sector Alarm, som också pekar på andra fördelar.

Hemlarm ger även koll på brand och läckor

Förutom att du har koll på inbrott kan ett hemlarm ge dig information om brand och vattenläckage och du kan snabbt få hjälp om något skulle hända, berättar Niclas Palmås.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen, håller med om att larm i fritidshus är bra eftersom det ger en signal om att något har hänt när du inte är där och själv kan ha koll.

– Det gäller som sagt inte bara inbrott även utan vid skador som att till exempel en gren har flugit in genom fönstret i en snöstorm, vilket kan skapa vattenskador, säger Lina Nilsson.

Larm kopplat till larmcentral

Idag finns två sorters inbrottslarm: trådlösa och trådbundna. Oavsett vad du väljer bör du ha ett larm som är anslutet till en larmcentral, för att få en åtgärd vid eventuellt larm. Niclas Palmås berättar att deras larm är uppkopplade mot en larmcentral som är bemannad dygnet runt.

– Om något inträffar kontaktar larmcentralen dig direkt. Och bor du långt från ditt fritidshus kan larmcentralen skicka dit väktare eller blåljuspersonal, säger Niclas Palmås.

Håll koll på fritidshuset – i telefonen 

Med dagens teknik kan du genom hemlarmet hålla koll på ditt fritidshus direkt i telefonen.

– Genom en app ser du om temperaturen har sjunkit eller om strömmen har gått. På så vis kan du undvika mat som blivit dålig på grund av elavbrott när du kommer ut till fritidshuset, säger Niclas Palmås.

Utöver ett bra larm tipsar Niclas även om att koppla in så kallade smart plugs i lampor och andra elapparater.

Det är en obehaglig känsla att vara osäker på om du stängde av kaffebryggaren.

– Det är en obehaglig känsla att vara osäker på om du stängde av kaffebryggaren. Genom smart plugs kan du enkelt stänga av och sätta på elektronik och lampor direkt i telefonen. Det kan också vara ett bra sätt att ”lura tjuven” att någon är hemma, säger Niclas Palmås.

Tänk på det här när du skaffar larm

Det finns många larm på marknaden. Följer du dessa punkter när du ska köpa larm kan du vara säker på att du får ett bra skydd för ditt fritidshus:

  • Larmet ska vara certifierat.
  • Det ska ha en kraftig signal som hörs både inne och ute.
  • Det ska vara kopplat till certifierad larmcentral.
  • Larmet bör kompletteras med varning för vattenläckor och brand.

Många larm idag är idag också kopplade till en kamera som skickar övervakningsbilder när larmet aktiveras. Innan du bestämmer dig för ett sådant larm bör du fundera över syftet med kameraövervakningen. Är det att binda en eventuell tjuv till ett brott behöver du till exempel säkerställa att bildkvaliteten är tillräckligt bra.