Underhållsabetet kommer att pågå i 1-2 veckor, tack för din förståelse.

Människor i motorbåt i skärgården
Båtpropeller vid vattenytan
Människor i motorbåt i skärgården

Så skyddar du båtmotorn från stöldligorna

Sverige är stöldligornas favoritland. Ett smörgåsbord för tjuvarna som på löpande band skickar båtmotorer över gränsen till andra länder. Bara under förra året stals 2 510 båtmotorer. Värst drabbade är skärgårdskommunerna i Stockholm och Göteborg, men stölderna sker över hela landet.

Att Sverige är ett sådant populärt resmål för ligorna beror på att det finns många, och dyra båtmotorer som är lätta att stjäla. Det går också smidigt att föra ut stöldgodset ur landet. Risken att åka fast vid gränsen är liten eftersom tullen lägger 98 procent av sina resurser på att kontrollera gods som kommer in i landet, och bara 2 procent på vad som transporteras ut. Det är med andra ord snabba och enkla pengar för ligorna.

Ligorna vill ha dyra motorer

Lina Nilsson är rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen. En oberoende och ideell förening med anor från 1930-talet. Föreningen har ett nära samarbete med polisen och försäkringsbolagen och arbetar med att förebygga brott genom informationsspridning samt opinionsbildning.

- Antalet stulna båtmotorer har legat relativt konstant under de senaste tio åren. Men vi har märkt av att ligorna riktar in sig på att stjäla allt större och dyrare motorer, säger Lina Nilsson.

Som båtägare finns det flera saker du kan göra för att skydda din båtmotor. Lina Nilsson berättar att det sällan är en åtgärd som gör skillnad, utan ofta flera.

- Mitt bästa tips är att starta Båtsamverkan. Att man tillsammans bevakar sina båtar och håller uppsikt på avvikande händelser på båtklubben. Exempelvis tar registreringsnummer på främmande bilar, och har ett rullande schema när man går vakt. Det gäller inte bara på sommaren utan under hela året. Allt fler båtmotorer stjäls när de ligger upptagna på land.

Tandlösa gränskontroller

En orsak till att stöldligorna kan härja fritt i vårt land är att tullen inte har några rättigheter att stoppa stöldgodset vid gränsen. Tullen har idag inte tillåtelse att brett söka efter stulet gods, utan ansvaret ligger på polisen – och de har en försvinnande liten närvaro i hamnarna. Det uppmuntar och förenklar för tjuvarna.

Men det pågår diskussioner att se över lagstiftningen. Och den av försäkringsbranchen initierade Trygghetskommissionen, har bland annat föreslagit att polisen ska rikta mer resurser mot de logistikkedjor som gör att stöldligorna kan operera i Sverige.

Smarta tips

  • Starta Båtsamverkan. Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under alla årstider.
  • Lås fast motorn i båten med ett godkänt certifierat lås.
  • DNA-märk båt, motor och utrustning. Sätt en spårsändare på motorn och installera en startspärr.
  • Lämna inte kvar något i båten utan töm den på stöldbegärlig utrustning.
  • Fixa ett båtkort. På branchorganisationen Larmtjänsts webbplats hittar du en båtkortsmall där du smidigt kan skriva in dina uppgifter om din båt, motor och övrig utrustning. Om du har alla uppgifter samlade på ett ställe går det snabbt att göra en anmälan om något blir stulet.

Fler tips hittar du på www.stoldskyddsforeningen.se

Källa: Stöldskyddsföreningen, Larmtjänst AB

Film om båtstölder

Ta del av Stöldskyddsföreningsens film om båtstölder!

 

Antal stulna båtmotorer 

Källa: Stöldskyddsföreningen

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.