Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Maskerad tjuv bryter sig in genom fönster
Övervakningskamera i buskage
Övervakningskamera i buskage

Håll koll på huset med övervakningskamera

En övervakningskamera kan tala om när någon rör sig på tomten eller i huset och du kan bli din egen larmcentral. Det finns idag både enklare kameror och mer avancerade som bland annat känner skillnad på människor och djur. Välj den som passar dig - och kolla vilka regler för övervakning som du måste följa.

Allt fler privatpersoner köper IP-kameror - nätverkskameror - till sina villor eller fritidshus. Kamerorna blir ett larmsystem du själv kan styra hemifrån eller på distans med en mobil. Alternativt är kameran ett komplement till ett befintligt larm. 

Abonnerar du på ett larm med utryckning kan det ingå kameror i det systemet, men dessa bilder skickas då till larmcentralen. Med en egen kamera kan du själv hålla uppsikt på huset eller tomten.

Skickar oftast mejl eller sms

IP-kameror är kopplade till ett nätverk och skickar oftast mejl eller sms med bilder när någon eller något rör sig framför kameran. De går att styra på distans med hjälp av dator eller app i mobilen och det går att följa vad kameran ser på en webbadress på nätet eller spara filmklipp för att se i efterhand.

En enklare IP-kamera kan kosta runt 600 kronor och en mer avancerad går på 2 000 – 3 000 kronor beroende på om den ska användas inomhus eller utomhus.

Skiljer på människor och djur

De mer avancerade kamerorna kan känna om det är en människa som rör sig framför kameran, så att den inte larmar om det är en katt som går förbi. Inomhus finns det kameror som kan känna av värmen från en viss massa och förstå att det är en människa. Vissa kan även reagera på ljud.

Utomhus finns det kameror med IR-sensorer som bara reagerar när det är något som är tillräckligt stort för att vara en människa som bryter ljusstrålen. Enklare kameror reagerar på alla bildförändringar.

Utöver bättre avkänning medför en högre prislapp också bättre bildkvalitet och fler funktioner, som mikrofon och högtalare för tvåvägskommunikation eller att du kan sätta på en siren och strålkastare om du ser att någon obehörig tagit sig in i huset.

Skickar notis när det händer något

Hur systemen larmar skiljer sig också åt. En del kameror skickar ett sms eller en push-notis som talar om att något har hänt. Mottagaren får därefter logga in och se live vad kameran visar. Det som aktiverade kameran kan då ha försvunnit. Andra skickar lågupplösta bilder via mejl eller sms. De mer avancerade larmkamerorna larmar direkt till en app och skickar ett högupplöst videoklipp.

Ett system med flera larmkameror kan övervaka hemmet på ett heltäckande sätt och du blir då din egen larmcentral.

Tänk på detta när du väljer kamera

  • Trådlös eller trådbunden? För larm är en trådbunden kamera att föredra eftersom det är mest tillförlitligt (även om tråd är krångligt att dra). Trådlöst förutsätter att det finns ett väl fungerande trådlöst nätverk, men många saker kan störa ett sådant. Ett alternativ är en kamera som kommunicerar via GSM. Tänk på att alla kameror behöver ström.
  • Hur skarp och detaljrik behöver bilden vara? Från de enklaste modellerna, med en låg upplösning på 640 x 480 pixlar (VGA), till högupplösande modeller med full HD 1980 x 1080.
  • Hur vill du lagra informationen? Vissa kameror har bara lagring i minneskort, andra kan lagra på/i någon molntjänst som du kan komma åt var du än är. 
  • Ska kameran sitta utomhus? Välj en kamera som är gjord för det. En IP-klassning på minst 44 är vanligt.
  • Vill du kunna styra kameran och se bilderna på distans i mobil, dator, läsplatta etc? Jämför möjligheterna hos olika system.
  • Vill du ha extrafunktioner exempelvis vattenläckagesensor eller dörrsensor? De finns i vissa kameror och går att köpa till hos andra.

Så säger lagen

Det är fritt fram att sätta upp en övervakningskamera utan tillstånd i privatbostad, garage, förråd, sjöbod och på tomt där det tydligt framgår att det är ett privat område, till exempel inhägnad med staket eller motsvarande. Men under följande förutsättningar:

  • Bilder och annat övervakningsmaterial får inte spridas till en större krets personer, till exempel över internet.
  • Det måste vara en fysisk person, alltså inte ett företag eller annan juridisk person, som utför övervakningen.
  • Området som övervakas får inte sträcka sig utanför den privata tomten eller motsvarande privat område.

 

Bildbevis

Bilder från en övervakningskamera går att använda som bevismaterial. Ju högre bildkvalitet, desto bättre. Avgörande är vad bilden faktiskt visar eller kan bedömas bevisa; om den till exempel visar själva brottet eller enbart att en person befunnit sig på platsen.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.