8 brandsäkra råd för ditt hem

Årets mysigaste tid - den mörka - innebär också att vi måste vara extra vaksamma. Levande ljus, långkok och trivseleldning i kaminen kan få oönskade konsekvenser – så se till att förebygga och brandsäkra ditt hem.

 1. Brandvarnare är A och O
  Det viktigaste brandskyddet är brandvarnare, och det ska finnas minst en på varje våningsplan – helst i varje sovrum med tanke på att dessa är fulla av elektronisk utrustning och laddare som kan orsaka bränder medan du sover. Bäst är om alla brandvarnare kan seriekopplas så att om det till exempel brinner i källaren larmar det också i resten av huset.
 2. Kombinerat larm och kamera
  Det finns brandlarm som innehåller kamera- och rökdetektorer, som är uppkopplade till en larmcentral. Kameran tar en bildsekvens av rummet med rörelse eller rökutveckling i samband med att larmet går. Detta innebär att larmoperatören via bilder kan verifiera orsaken till larmet och skicka rätt åtgärd, vilket sparar värdefull tid om olyckan är framme.
 3. Spisvakt mot glömska
  Många bränder börjar i köket – det är lätt att glömma bort kastrullen när telefonen ringer. Med en spisvakt minimerar du risken för att det börjar brinna. En spistimer kan vara ett alternativ.
 4. Lämna inte levande ljus
  Värt att upprepa – lämna aldrig brinnande ljus utan uppsikt! Välj alltid ljusstakar i brandsäkert material där ljusen står stadigt. Undvik ljusmanschetter, eftersom de lätt kan fatta eld. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och krukväxter.
 5. Koll på elektriska apparater
  Diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, kyl- och frysskåp, tv, datorer. Dessa apparater kan orsaka brand på grund av överhettning, kortslutning och olika tekniska fel. Se till att få luftcirkulation runt dem så de får tillräcklig kylning. Se också till att dra ur sladdar till brödrost, kaffebryggare och andra apparater när de inte används och lämna inte disk-/tvättmaskiner påslagna när du går hemifrån. Olika laddare kan också utgöra en brandrisk.
 6. Rätt brandsläckare
  Om du väljer att ha en brandsläckare hemma, välj en sexkilos pulverbrandsläckare. Lär alla i familjen hur de använder den.
 7. Brandfilt kväver elden
  Den använder man för att kväva eldar på spisen, i kläder och möbler. I ett flervåningshus är det även bra med en brandstege!
 8. Elda rätt i braskaminen
  Använd torr ved och elda inte mer än vad instruktionerna om kaminens instruktioner säger. Rökgasen ska inte överstiga 350 grader. Kan kontrolleras genom att man installerar en rökgastermometer. De kostar ett par hundra kronor. Askan ska läggas i en plåthink med lock och placeras på ett brandsäkert underlag.

Text: Lotte Ivarson Sandén

Brandöva hemma

Om det trots allt skulle börja brinna, är det en bra idé att ha övat på vad du ska göra!

Brandöva hemma med Sector Alarm

Sköt om din brandvarnare

 • Rengör från utsidan med dammsugare en gång om året.
 • Litiumbatterier rekommenderas; de räcker upp till 5 gånger längre än vanliga alkaliska batterier. Vanliga batterier bör bytas en gång om året, till exempel 1 december.
 • Tryck på testknappen - helst 1 gång i månanden.
 • Byt ut brandvarnarna efter 8–10 år.