Huslänga med bruna villor
Papper med grafer och stapeldiagram
Papper med grafer och stapeldiagram

Bostadsmarknaden ännu stabil trots covid-19

Både huspriser och priser på bostadsrätter är stabila för årstiden visar statistik från Booli Pro. Villaägarnas chefekonom Håkan Larsson kommenterar siffrorna och rekommenderar köpare att ha ”is i magen”.

Grafiken nedan visar medelslutpriser i den region som drabbats hårdast av coronaviruset, nämligen Stockholms län. Den blå kurvan är medelslutpriser för perioden 2016 till 2019, medan den röda linjen är slutpriserna för 2020 fram till vecka 12.

Medelslutpriser i Stockhol. Villor, BRF

- Även om vi ser en liten nedgång under den senaste veckan, är det inget onormalt. Priserna brukar variera kraftigt från vecka till vecka, säger Håkan Larsson.

Inte heller när man tittar på andra indikatorer som hur länge en annons behöver ligga ute innan försäljning, utbudet eller skillnaden mellan utropspriser och slutpriser syns några effekter av coronaviruset.

- Hittills har de kortsiktiga effekterna uteblivit. Men det är också tidigt in i smittspridningen. Sverige befinner sig i ett annat läge än Italien, säger Håkan Larsson.

Livestreamade visningar

I coronavirusets spår ser man också nya kreativa lösningar från mäklarnas sida, vilket underlättar för både köpare och säljare. Hemnet erbjuder exempelvis landets alla mäklare möjligheten att livestreama sin visning genom tjänsten Hemnet Live - allt för att spekulanter ska kunna följa med på visningar från sina hem.

- Nya tekniska lösningar kan definitivt underlätta försäljningar, särskilt om utökade restriktioner införs för folksamlingar. Risken är annars en sättning i priserna som under sommarmånaderna, menar Håkan Larsson.

Fler tror på sjunkande priser

Samtidigt visar Hemnets köparbarometer att bostadsköpare som tror på sjunkande priser ökar. Andelen som tror på sjunkande priser har ökat från 16 procent i början av mars till 45 procent två veckor senare. Det är den högsta andelen som tror på sjunkande bostadspriser sedan december 2017, då vi fick en sättning på bostadsmarknaden på upp mot 10 procent i vissa regioner.

- Även om vi inte kan se några effekter i den data som kommer från Booli Pro, är Hemnets undersökning en indikator på vad som han hända med priserna framgent, säger Håkan Larsson.

Hur ska säljare och köpare agera?

Det är ännu hög aktivitet på bostadsmarknaden och priserna har inte vikit av nedåt. Därför kan det vara klokt att genomföra en försäljning innan coronavirusets effekter börjar visa sig i den reala ekonomin.

- Ligger försäljningen däremot längre fram, ökar osäkerheten. Både Hemnets köparbarometer och historiska data kring hur bostadspriser brukar utveckla sig under kriser, pekar på att vi kan få en sättning längre fram. Därför kan du som köpare i detta läge ha lite is i magen, avslutar Håkan Larsson.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.