Miniräknare på papper
Händer håller i sedlar
Händer håller i sedlar

Se över dina lån och förhandla med banker 

Nu är det läge att se över dina lån och förhandla med din bank om bättre villkor eller kanske till och med byta bank, menar Villaägarnas chefekonom Håkan Larsson.

Han betonar att du inte behöver flytta alla dina lån till en ny bank – det räcker att flytta bolånedelen och exempelvis behålla lönekontot i din gamla bank.

- Du kan spara flera tusenlappar om året genom att byta bolånebank. Vänd dig inte bara till de stora bankerna, utan våga att titta på nischbankerna och uppstickarna på marknaden, som till exempel Landshypotek. De traditionella bankerna har ofta ganska så hög bolåneränta, säger Håkan Larsson.

Fundera på att binda dina lån

Alla centralbanker har haft gaspedalen nedtryckt en längre tid och fört en väldigt expansiv penningpolitik. Något som brukar resultera i höjd inflation.

- Om inflationen ökar som vi nu också ser, så kommer Riksbanken behöva reagera på det på ett eller annat sätt. Det kan handla om höjd reporänta, vilket garanterat leder till en ökning av de rörliga räntorna, säger Håkan Larsson.

En höjd rörlig bolåneränta kan slå hårt mot dig som har en tajt ekonomi med små marginaler i hushållskassan.

- Mitt råd är därför att ta det säkra före det osäkra och binda dina bolån, men hör dig för med flera banker innan du bestämmer dig, Håkan Larsson.

Bolåneerbjudande i samarbete med Landshypotek

Villaägarna erbjuder i samarbete med Landshypotek dig som är medlem mycket förmånliga bolån. Den aktuella räntan för lån med ett års bindningstid varierar utifrån belåningsgraden på ditt hus - som bäst ligger den på 0,94 %, effektiv ränta 0,95 %. Läs mer här.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.