Sedlar
Kvinna i med dator och kreditkort med familjen i soffan

Förhandla om bättre bolån

Just nu rasar ett priskrig mellan bankerna om dina bolån. De små uppstickarna har rört om i grytan och satt press på de stora drakarna. Det är därför ett ypperligt tillfälle att se över bolånen och förhandla om bättre villkor.

De bundna bolånen ligger även denna månad lägre än de rörliga. Lägst ligger 2 års bundna bolån på 1,32 procent. Därefter kommer 5 års bundna bolån på 1,41 procent. Högst ligger de rörliga bolånen på 1,57 procent.

- Under det senaste året har bundna räntor varit lägre än rörliga. Du som haft is i magen och väntat med att binda har därför ett bra läge att slå till. Som medlem i Villaägarna får du dessutom en extra rabatt på bolån hos vår samarbetspartner Landshypotek, säger Villaägarnas chefekonom Håkan Larsson.

Snitträntor 12 mån.png

När det gäller rörliga räntor ligger Landshypotek lägst på 1,24 procent. Därefter kommer Stabelo på 1,28 procent och Skandiabanken på 1,41 procent. Högst snitträntor i oktober hade Nordea på 1,78 procent.

3 mån rörlig nov.png

När det gäller 2 års bundna bolån hade Landshypotek de lägsta snitträntorna på 1,16 procent. Därefter kommer Danske Bank på 1,20 procent och Stabelo på 1,23 procent. De högsta räntorna hade Skandiabanken på 1,38 procent.

2 år bunden nov.png

Det är lätt att byta bank

Det tar inte många minuter att byta bank. Oftast räcker det att flytta själva bolånet och låta lönekontot ligga kvar i den gamla banken.

- Du måste också begära ett så kallat amorteringsunderlag från den gamla banken så att den nya banken ser om du har ett lån som ska amorteras. Vi på Villaägarna anser att Finansinspektionen borde införa en reglering så att det sker per automatik. Men nu är reglerna som de är och faktum är att inte heller detta tar särskilt lång tid. Det enda du behöver göra är att ringa din gamla bank och begära ut underlaget, säger Håkan Larsson.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.