Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna
Växande mynt i staplar och trähus i miniatyr
Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna

Räntekollen december 2019 - Snart höjer Riksbanken reporäntan

Nu är det bara en vecka kvar till Riksbanken har möte om reporäntan (19 december). Inflationen ligger på 1,7 procent vilket är i linje med Riksbankens prognoser. Allt tyder på att de kommer att avisera en räntehöjning på 0,25 procentenheter.

Se filmen

Det innebär att räntan på de rörliga bolånen kommer att öka. När Riksbanken höjde reporäntan 0,25 procentenheter vid förra årsskiftet, valde bankerna att höja sina rörliga bolåneräntor på följande sätt:

Segment 2.png

Har man ett lån på 1 miljon kronor kommer det innebära att ränteutgifterna per år påverkas på följande sätt (efter ränteavdrag), förutsätt att bankerna agerar på samma sätt som förra gången Riksbanken höjde reporäntan:

segment 3.png

Ni som har rörliga bolån, kan alltså förvänta er att ränteutgifterna stiger något när Riksbanken höjer reporäntan. Ska man då passa på att binda? Som vi sagt tidigare, beror det lite på boendesituationen. Planerar man att flytta inom kort, är det klokt att ligga kvar på rörliga lån, eftersom att de som bryter ett bundet bolån riskerar att få betala en straffavgift till banken (s.k. ”ränteskillnadsersättning”).

Planerar man däremot att bo kvar, kan det vara läge att binda. Och då kan man passa på att göra det redan innan Riksbankens besked, eftersom även 2 års räntorna troligtvis kommer att öka något efter beskedet. Men se då till att ta in offerter från många banker och ta den bank som ger bäst ränta.

De bundna räntorna ligger just nu lägre än de rörliga. I snitt ligger de rörliga bolånen på 1,53 procent, medan en bunden 2 årsränta ligger på 1,39 procent. 

Nedan kan ni se bankernas snitträntor för november månad, för både rörliga och 2 års bundna lån:

Segment 1.png

segment 4.png

 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.