Sedlar
Riksbankshuset

Många tusenlappar att tjänabankbyte

De bundna snitträntorna ligger just nu betydligt lägre än de rörliga och avståndet växer. Det beror på att Riksbanken för en mycket aggressiv penningpolitik i syfte att mildra de negativa effekterna av covid-19.

Riksbanken köper bland annat bostadsobligationer, vilket är en exceptionell åtgärd som aldrig tidigare vidtagits. Penningpolitiken har lett till att bolån med två års bindningstid gått ner från 1,42 procent till 1,29 procent på bara två månader. Detta sker samtidigt som bankernas bolånemarginaler ökar.

Överväg att binda räntan på dina bolån

De bundna tvåårsräntorna ligger just nu i genomsnitt 0,26 procentenheter lägre än de rörliga bolåneräntorna.  

- Visserligen bekymrar sig Riksbanken både för den allt starkare kronan och för den mycket låga inflationen, vilket innebär att styrräntan kan komma att sänkas. Det skulle i sin tur göra att de rörliga bolånen minskar något, men skillnaden mellan bundna och rörliga bolån är idag så stor att småhusägare ändå bör överväga att binda sina bolån, säger Villaägarnas chefekonom Håkan Larsson.

Snitträntor senaste året

viktat snitt dec.png

Lägst rörliga bolåneräntor under november hade Landshypotek på 1,18 procent i genomsnitt. Därefter kom Stabelo på 1,24 procent och Skandiabanken på 1,40 procent. Högst snitträntor hade Nordea på 1,78 procent.

3 mån rörlig dec.png

Även när det gäller två års bundna bolån hade Landshypotek lägst bolåneräntor på 1,16 procent. Därefter kom Danske Bank på 1,18 procent och Stabelo på 1,20 procent. Högst två års bundna bolån hade Handelsbanken på 1,36 procent.

2 år bunden dec.png

Så får du som medlem ner din bolåneränta

Landshypotek håller generellt sett väldigt låga räntor. Håkan Larsson lyfter därför fram  Villaägarnas förmånliga bolåneerbjudande i samarbete med Landshypotek. 

- Det finns många tusenlappar att tjäna för dig som byter bank. Och det är ju trevligare att köpa julklappar för dessa pengar än att bidra till storbankernas allt högre bolånemarginaler, avslutar Håkan Larsson.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.