Växt växer från mynt
Familj i kök med spädbarn tittar på laptop
Familj i kök med spädbarn tittar på laptop

Nytt grönt skatteavdrag införs 2021

Från och med nästa år ska privatpersoner som installerar solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter för elfordon, kunna få ett skatteavdrag. Det beskedet kom i höstbudgeten och bygger på januariavtalet.

- Det nya gröna skatteavdraget ska ersätta de stöd som redan finns, men det nya skatteavdraget är ett betydligt bättre upplägg. Det är både smidigare och säkrare för dig som kund, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

Avdrag direkt på fakturan

Precis som för ROT- och RUT-arbeten kommer näringsidkaren att göra skatteavdraget direkt på fakturan.

- Fördelen med det är att du inte behöver ligga ute med några pengar och du riskerar heller inte att stödet är slut när du behöver det. Å andra sidan krävs det förstås att du har tillräckligt hög slutlig skatt för att kunna få full skattereduktion, säger Lena Södersten.

Tidigare stöd har varit utformade så att pengarna har tagit slut under året. Regeringen har då kunnat skjuta till ytterligare medel i höstbudgeten. Det har inte skett i år. Regeringen införde tvärtom ett ansökningsstopp för solceller från och med den 7 juli 2020 i samband med att regeringen skickade ut förslaget om ett grönt skatteavdrag på remiss.

Gäller både arbete och material

Skattereduktionen kommer att vara 15 procent för solceller och 50 procent för lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon, dock högst 50 000 kronor per år. Stödet gäller både arbete och material.

Skatteavdraget är något lägre än dagens stöd på 20 procent för solceller respektive 60 procent för lagring av egenproducerad elenergi. Takbeloppet för stöd till solceller är också lägre.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.