Närbild på två glödlampor av olika sort
Elstolpar
penna och avtalsdokument

När bäst att binda sitt elavtal?

Man har under långa perioder historiskt tjänat på att ligga på rörligt elavtal. Men den som likt Villaägarna fruktar allt högre elpriser kan göra rätt i att binda sitt elavtal omgående.

En studie som Villaägarna låtit göra visar att för den som väl bestämt sig för att alltid ha elpriset bundet i ettårscykler har det historiskt varit smartast att binda sitt elavtal under vårvintermånaderna februari och mars.

- Det förvånar mig att det skiljer mer än tusen kronor per år mellan de olika bindningsstrategierna. Före moms!, säger Villaägarnas samhällspolitiska analytiker, Anna Werner.

Anledningen till att Villaägarna låtit Sweco genomföra studien är att el är en av de största löpande kostnaderna för småhusägare. Den totala elkostnaden består av tre delar. Alla har ökat drastiskt. Inte bara själva elen, som studeras här, utan även skatterna och elnätsavgifterna.
- Detta trots att politikerna i energiöverenskommelsen lovade att sträva efter fortsatt låga elpriser i Sverige, säger Anna Werner.

Elpriser och elnätsavgifter är något som engagerar våra medlemmar. Vi får ofta frågorna ”fast eller rörligt?” och ”när ska jag binda”.

- Den som hade ett säkert svar på en sådan fråga skulle bli mycket rik, säger Anna Werner. Men det är ju inte säkert att det här sambandet kommer att gälla även framöver.

Elpriset sedan 2004 i hushåll per 20 000 kWh och år, i SE3

Rörligt eller fast

I diagrammet nedan kan avläsas att medelkostnaden varit 8 900 kronor per år, eller 124 000 kronor under 14 år, med rörligt avtal. Om man bundit i mars varje år har det blivit i genomsnitt cirka120 kronor dyrare per år och om man bundit i september varje år har det i genomsnitt blivit cirka1 100 kronor dyrare per år.

Hushåll 20 000 kWh per år, i SE3

 

Tycker du som Villaägarna att politikerna bör agera och se till så att elen blir billigare för hushållen? Gå med i Villaägarna!

Bli medlem

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.