Lär dig bedöma hantverkarnas offerter

Det är dags att sätta igång med renoveringen och du har vänt dig till ett antal hantverkare med en förfrågan. Låt dig inte bli förförd av en trevlig attityd eller ett lågt pris. Kolla alltid noga vad som står i offerten och vad som saknas. Vi har pratat med två experter på området – här är deras bästa tips!

Johan Leth upplevde problem med att hitta rätt hantverkare när han skulle renovera hemma och tyckte att det borde finnas något smartare sätt. Det var så han kom på idén och startade brabyggare.se år 2006. Idag finns 2 000 hantverkare knutna till förmedlingstjänsten som numera ägs av Villaägarna.

Man var tvungen att ringa 25 samtal för att få in 3 offerter! Och allt man ska kolla, f-skatt, certifiering... ingen har tid med det.

Johan Leth

Var tydlig när du begär in offert

Under åren, genom många egna renoveringsprojekt och sitt företag, har Johan Leth hunnit bli något av expert som beställare av hantverkstjänster.

När man vet vad det är man vill ha hjälp med, är det dags att börja ta in offer­ter. Då finns det några grundläggande saker att tänka på.

– När du begär in en offert från en hantverkare, var tydlig med vad uppdraget gäller. Skriv ner allt du kommer på, var så specifik du kan i alla delar. Det är lika bra att ta med så mycket som möjligt redan i offerten och inte vänta tills det är dags att skriva avtal – det är bästa sättet att minimera risken för missförstånd, säger Johan Leth.

Det är också lättare att jämföra olika offerter om de innehåller samma poster. Tänk på att kolla om priserna är inklusive eller exklusive moms.

– Om det inte anges om priset är exklu­sive eller inklusive moms ska man som konsument kunna utgå från att det är inklusive moms, påpekar Terese Wallinder, som är förbundsjurist och chef för rådgivningsavdelningen hos ­Villaägarna.

– Men det är förstås bättre att klargöra detta innan, för att slippa diskussioner i efterhand, säger Terese.