Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Trygga råd om allt som rör villalivet i en osäker tid

Hos Villaägarna är goda råd aldrig dyra – och i en osäker tid kan det kännas extra tryggt att ha tillgång till expertrådgivning för villalivet. Vår rådgivning besvarar alla tänkbara frågor på webben eller i telefon och kan också förmedla kontakt till juridiska ombud.

Rådgivningen, sedan många år en viktig del av Villaägarnas verksamhet, håller öppet fem dagar i veckan på telefon och dygnet runt på webben. Hit vänder sig årligen tusentals medlemmar i Villaägarna med frågor som rör boende och villaliv.

Vad handlar frågorna om just nu?

– Vi har märkt att frågorna till viss del präglas av coronapandemin. I mars ville många ha råd om hur de skulle hantera årsmöten i samfällighetsföreningar. Det kommer också en hel del frågor om skatter, bygglov och byggtekniska frågor om altaner. Många har ju just nu mer tid än vanligt att snickra hemma, säger Lena Rönngren, chef för Villaägarnas rådgivning.

Vilka är det som svarar i Villaägarnas rådgivning?

– Vi har ett stort antal jurister och experter inom allt från byggnadsteknik, energi och VVS till boendeekonomi, arkitektur, inredning, eldstäder och sotning, försäkring och geoteknik. All rådgivning är kostnadsfri för våra medlemmar och bygger på principen ”hjälp till självhjälp”. Behövs det kan vi också förmedla kontakt till Villaägarnas samarbetsadvokater som kan hjälpa till mot en, i de flesta fall, lägre timtaxa än normalt.

Hur fort går det att få svar på en skriftlig fråga?

– Vi har en hög ambition och normalt brukar vi kunna svara på skriftliga frågor inom fem arbetsdagar. Men direkt efter att tidningen Villaägaren har kommit ut är det många som hör av sig och då kan det ta lite längre tid. Så ett gott råd är att vara ute i god tid om du behöver få svar före ett visst datum, avslutar Lena Rönngren.

Har du frågor om boende och villaliv?

Som medlem i Villaägarna kan du, i inloggat läge, skicka in din fråga via webben eller ringa 010-750 01 00. 

Här kan du skicka in din fråga
Våra öppettider hittar du här

Du är kanske inte ensam om din fråga – sök gärna först i Villaägarnas Frågor & Svar som innehåller omkring 450 svar på vanliga frågor.

Här hittar du Frågor & Svar

Avtalsmallar och infoskrifter

På Villaägarnas hemsida finns en stor mängd avtalsmallar inom områdena:

  • Bygg & Underhåll
  • Bo & Hyra ut
  • Fastighet
  • Familjerätt
  • Myndighetskontakt och Samfälligheter

För Villaägarnas medlemmar finns dessutom ett mycket stort urval av informationsskrifter för det mesta som rör boende och villaliv. Som medlem kan du också ladda ner olika avtalsmallar för specifika tjänster.

Här hittar du Avtal & infoskrifter

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.