Pyssel i höst - tips för din trädgård

Marie Gunnarsson, på Maries trädgård delar med sig av sina kunskaper inför kommande trädgårdssäsong.

En fråga som ofta ställs under augusti-september är: går det att plantera nu?
Svaret är tveklöst ja, sensommar/höst är en utmärkt planteringstid för träd, buskar och perenner. Jorden är fortfarande varm och växterna hinner här etablera sig på ett bra sätt. Fler tips:

Vattna några gånger innan marken fryser, hur mycket beror på nederbörden. Till våren är det bra att följa upp med vattning eftersom rotsystemet inte hunnit bli så stort. 

Fortsätt rensa ogräs, det lönar sig. Flerårigt ogräs som kirskål, brännässla, tistel fortsätter växa en bit in på hösten och kan dessutom fröa av sig under vintern.

Klipp ur täta vinbärsbuskar efter skörden. Busken får mer ljus och luft och man bereder plats för nya grenar. På så sätt håller man växten friskare.

Dela perenner som blivit för stora eller sådana som du behöver fler av. Ett tips är att vårblommande perenner delas på hösten och höstblommande på våren. Detta är ingen regel och plantorna dör inte för att man gör tvärtom, det handlar om att man blir av med, eller reducerar blomningen till stor del den säsongen eftersom man klipper ner växten och bryter rotsystemet.

Planera redan nu inför våren: Tulpaner, påskliljor, snödroppar, allium och många fler vårlökar som finns till din trädgård.
Det är så härligt med vårblomningen och man blir glad att man tog sig tiden när dom första snödroppar sticker upp ur jorden.

Se till att jorden är väldränerad genom att jordförbättra med kompost eller barkmylla, på detta sätt riskerar du inte att lökarna ruttnar bort.

Sätt gärna lökar emellan perenner som kommer lite senare så döljer du ganska mycket av de nervissna bladen. 

Fler tips, besök gärna Maries trädgårds hemsida