Gul motorbåt vid vatten
Gul motorbåt vid vatten

Villaägarna i Hammarö bildades 1945 - då med namnet Fastighetsägareföreningen.
Föreningen bytte så småningom namn till Hammarö Villaägareförening och räknade flera hundra medlemmar. 

Föreningen var ganska livaktig och som exempel på mötesprogram kan nämnas demonstration av målning och tapetsering.

Efter ett par år i "viloläge" skedde en återstart 1986 med ett årsmöte i en välfylld Hammarsal, när man både antog nya stadgar och valde en ny styrelse och dessutom fick information om möjligheterna att kunna få kabel-TV.

Villaägarnas Riksförbund bildades 1991 genom en fusion mellan Sveriges Villaägareförbund, som Hammarö Villaägareförening tillhörde, Stockholms Småhusägares Centralorganisation och Malmöhus Egnahemsföreningars Centralorganisation (MECO).

Fram till riksförbundets bildande minskade intresset utöver den "hårda kärnan" och medlemstalet sjönk under hundra. Så kom avregleringen av elmarknaden och förbundets nya regionansvarige på kontoret i Örebro, Leif Kumlin, entusiasmerade både styrelsen och en raskt växande skara medlemmar. God hjälp i rekryteringen hade man av telemarketing, vilket medförde att medlemsantalet rakade i höjden - snart var mer än 1100, eller var tredje villaägare, i kommunen medlemmar. Olika energisparåtgärder har också intresserat villaägarna liksom möjligheten att få bredbands-uppkoppling mot Internet.

Genom en stark medlemsökning i vår region och över hela landet har förbundet fått utökade möjligheter att driva intressepolitiken med kraft - boendebeskattningen inkl. arvs- och förmögenhetsskatten hotade ju att driva folk från sina bostäder - och att utveckla rådgivningsverksamheten samt även att skaffa fram flera och bättre avtal om rabatter och andra förmåner.


Minnesbilder nedtecknade 2015 av Staffan Westin

Historisk återblick
Inom styrelsen har länge diskuterats att göra en historisk återblick om Villaägarna i Hammarö. Några dokument från föreningens bildande finns dock inte kvar, varför återblicken endast kan ske genom minnesbilder.

Själv blev jag (Staffan Westin) medlem i villaägarna andra hälften av 60-talet. Villaägarföreningen bildades i samband med att gruppbebyggelsen på Lövnäs började ta fart.

Det fanns någon form av fastighetsägarförening tidigare med ringa verksamhet, denna ombildades nu till ren villaägarförening.

Genom den inflyttning som skedde till Lövnäsområdet fanns stort behov av att kanalisera de problem som uppstod.

Yngve Halvarsson

Initiativtagare till föreningens bildande var Yngve Halvarsson, nyinflyttad till Lövnäs, sedermera centerledare i Hammarö. Halvarsson och jag var arbetskamrater på Lantbruksnämnden, varför, han värvade mig till föreningen så snart jag flyttat till Hammarö i mitten av 60-talet.

Föreningen förblev fristående från villaägarna centralt - man tyckte att avgiften var för hög.

Behovet att diskutera problem som uppstod i det nya bostadsområdet var uppenbar, inte bara kommunala frågor. Det var också i stor utsträckning väg och trafikfrågor. Vid den tiden var enda förbindelsen mellan Lövnäs och Karlstad över Jakobsbergsbron, där köerna började växa. Vägen till Skoghall var den så kallade mesavägen.

Yngve Halvarsson ville gärna utöka föreningen till övriga villaområden på ön, främst till Skoghall, men intresset var obefintligt.

På Vidön fanns en verksam villaägarförening som Halvarsson försökte etablera samarbete med, också med Hemträdgårdsföreningen som var mycket aktiv med ett eget musteri, men intresset var även där svalt.

Lövnäs
Inom Lövnäsområdet var däremot uppslutningen nästan 100 %. Att verksamheten tog sådan fart berodde på att man ordnade många stormöten i Sockenstugan med olika representanter, främst kommunen, men också med exempelvis vägverket. Diskussionerna var verkligen intensiva, folk var engagerade. Att vägbyggandet och kommunikationerna började ta fart så fort vartill stor del Villaägarnas förtjänst.

Allt eftersom Lövnäsområdet började ta form och många av problemen blev lösta avtog verksamheten och intresset svalnade. Föreningen föll i sömn.

Stig-Arne Hedlund, ny epok tog sin början

Ny epok tog sin början när Stig-Arne Hedlund flyttade till Hammarö. Han tog kontakt med mig och andra i den sovande föreningen och en återstart skedde. Pengar fanns kvar - tack vare en ansvarig kassör vars namn jag inte minns. Han var kamrer hos Wermlandsbanken vid torget. Stig-Arne såg också till att föreningen kom med i Villaägarförbundet, vilket blev en nytändning.

Villaägarförbundet var organiserade i regioner med en anställd ledning vilket blev ett gott stöd i ryggen. Samarbetet med andra villaägarföreningar tog fart, främst Karlstad. Stor betydelse hade också de regionträffar som ägde rum. Stig- Arne hade mycket bra kontakter med förbundet centralt. (Avgick som ordförande 5/4 2006)

Förbundet centralt började intensifiera medlemsvärvningar genom att ringa upp folk och då plötsligt steg medlemsantalet märkbart. Regionen engagerade sig i den avreglering av elmarknaden som skedde och tecknade förmånligt avtal med Nora Energi vilket lockade många nya medlemmar. Ett annat plus var att nu fick medlemmarna förbundets villatidning och olika medlemsförmåner. (S-A Hedlund avgick som ordförande 5/4 2006.)

Bill-Göran Andersson

Efter Stig-Arne tog Bill-Göran över ordförandeskapet. Nu började en epok med lokala frågor tas upp, översvämningsproblem, trafikfrågor mm. Ett lokalt blad - Villaägar Nytt - där föreningen presenterades sändes ut till alla hushåll ett par gånger om året. Medlemsstocken var mycket bra, föreningens ekonomi god.

Fjärrvärmen

Främsta frågan blev dock dusten med Hammarö Energi, där föreningen gjort en berömvärd insats. En kommitté bestående av Lars-Erik Boström, Thorkild Andersen och Lennart Lundh har lagt ner ett enormt arbete med visst stöd från riksförbundet. Fjärrvärmekunderna har genom villaägarnas försorg verkligen fått upprättelse och kompensation. Föreningen har härigenom fått stor betydelse och inflytande i kommunen. (B-G Anderson var ordförande 5/4 2006 - 10/8 2012)

Lars-Åke Clevskog, nutid

Lars-Åke lade ner stort arbete i föreningen. Han var också mycket engagerad i energifrågan, gjorde stor PR för föreningen och Villaägarna, deltar i mässor, ordnar lokala rabatter och ser till att föreningen syns i olika butikssammanhang. Väcker många nya frågor. (L-Å Clevskog var ordförande 10/8 2012 - 17/8 2016)

Lars-Erik Gustavsson

Efterträdde Lars-Åke Clevskog som ordförande. Villaägarna i Hammarö är i goda händer. (L-E Gustavsson är ordförande sedan 17/8 2016)