Gå på julmarknad

Snart är det jul igen. Inget får väl upp jultemperaturen som en mysig julmarknad? Här hittar du några tips på marknader att besöka.

Här är några av landets julmarknader och andra "juliga" evenemang som hjälper till att höja jultemperaturen! 

Som förr i tiden på Skansen

I en pittoresk omgivning hålls den klassiska julmarknaden på Skansen
i Stockholm varje helg mellan 24 november och 16 december.

Läs mer på skansen.se

Tjolöholms slott bjuder på eldshow

På Tjolöholms slott strax söder om Kungsbacka öppnar julmarknaden i
år för 31:a året. Med start den 16 november och tre helger framåt bjuder julmarknaden på ett drygt hundratal utställare inom konst- och
mathantverk, eldshow och visningar av det märkliga slottet.

Läs mer på tjoloholm.se 

Körsång och fackeltåg i Sigtuna

Med över 160 000 besökare är Sigtunas julmarknad en av Mälardalens
största. Från och med den 25 november bjuder ett 100-tal utställare under fyra söndagar in till en högklassig kavalkad av hantverk, mat och underhållning.

För mer information, se destinationsigtuna.se

Marknad i världsarvsmiljö

Som ett av 15 världsarv bjuder Gammelstads kyrkstad strax utanför Luleå på en unik julmarknad med den medeltida stenkyrkan och fler än 400 kyrkstugor som självklart nav. Eldshow, sagovandringar och allsång i kyrkan är något av det som står på programmet. Marknaden hålls 8–9 december.

Mer information på lulea.se/gammelstad

Gnistrande och stämningsfullt på Liseberg

Med start den 16 november förvandlas Liseberg i Göteborg till ett gnistrande och stämningsfullt vinterlandskap. Vid entrén möts du av ett helt gäng snögubbar och i Tomtehuset pågår julklappstillverkning och paketinslagning under ledning av självaste Tomtefar. Flera åkattraktioner är dessutom öppna. 

Öppettider och mer information på liseberg.se

Villaägarnas lokala jularrangemang

Flera av Villaägarnas lokalföreningar bjuder in till "juliga" evenemang. Här hittar du några av dem. 

 • Askersund
  Följ med Villaägarna i Askersund på bussresa till julmarknaden i Forsvik den 15 december. Tema för marknaden är förra sekelskiftet, med tidsenligt klädda utställare och varor.
  Läs mer: villaagarna.se/askersund
 • Göteborg
  Villaägarna Göteborg bjuder på julkonsert med John Kluge. Välkommen till Smyrnakyrkan den 30 november kl 19.
 • Jönköping
  Den 22 november kl 18.00 bjuder Villaägarna Södra Vätterbygden in till en aktivitet som ger en föraning av julens blommor. Välkommen till Curenstams blommor, Falköpingsvägen 11 i Jönköping. Kom och få information och handla förmånligt! Ingen föranmälan.
 • Linköping 
  Den 6 december kl 16.00-19.00 bjuder Villaägarna Linköping in till julmys med glögg/kaffe, julkaka, medlemslotteri och julpyssel. Välkommen till S:t Larsgatan 22.
 • Luleå
  Den 8 december arrangerar Villaägarna Hertsön julmarknad.
  Läs mer: hertsovilla.com
 • Öckerö
  Villaägarna Öckerö kommun deltar på det årliga adventsfirandet vid Hönö Klåva den 1 december. Hönö Klåva bjuder på julstämning bland fiskebåtar och skärgårdshus. Genuint hantverk, julhandel i mysiga butiker, besök Fiskemuséet, ät gott och njut av stämningen. Barnen kan lämna sin önskelista direkt till tomten i tomtestugan.
  Mer information finns på Villaägarna Öckerö kommuns webbplats

Visste du att...

... traditionen med julmarknad sägs ha uppkommit i Tyskland och Österrike under medeltiden. Till Stortorget i Gamla stan, Stockholm, kom traditionen redan 1523.