Grattis alla vinnare i medlemstävlingen!

Nu är vinnarna utsedda. Vi har fått in många bra tips för ett klimatsmart boende tack vare rekordmånga tävlande. Tack till er alla!

1:a pris - Luftvärmepump från Vattenfall (värde 20 000 kr), samt presentkort för 15 000 kr hos Flügger färg 

  • Johanna Wallin

2:a pris - Luftvärmepump från Vattenfall (värde 20 000 kr), samt presentkort för 5 000 kr hos Flügger färg 

  • Michael Sant'Orp

3:a pris - Presentkort för 3 000 kr hos Beijer Byggmaterial

  • Owe Johansson

4:e - 10:e pris - Presentkort i Villaägarnas Medlemsshop för 1 000 kr 

  • Frank Edgar
  • Pierre Alexandersson
  • Jenny Svanberg
  • Anders Lexander
  • Tobias Anlund
  • Elisabeth Gärdenäs
  • Maria Jaxelius

De vinnande tipsen:

1 Ett klimatsmart hem handlar om helheten, konsumtion av matvaror, energi, byggvaror och prylar bör alla följa samma principer och göras med eftertänksamhet.

Köp inte saker i onödan, och släng inte saker i onödan. Försök ta vara på, laga och fräscha upp befintliga prylar och kläder, men också rum och ytor med mera så länge det går. Var kreativ så kan resultatet bli fantastiskt för ögat och plånboken, men också praktiskt och användbart.
Konsumtionsvaror, som mat och energi, bör väljas grönt och närproducerat. Försök att förbruka så lite energi som möjligt, och släng inte mat som inte är dålig. Att bäst före datumet har passerat betyder inte att maten är dålig. Laga mat på rester och följ till exempel Energimyndighetens energispartips.
När du väl behöver köpa nya prylar eller renoverar, tänk då klimatsmart. Köp i första hand begagnat, sedan närproducerat, ekologiskt och giftfritt. Det finns många bra sajter för tips och inspiration, bland annat ekobyggportalen.se för hållbart bygg, och bloggar som ekoenkelt.se för en hållbar livsstil.

2 Mitt bästa tips är att bo mindre!

Om man bor på en mindre yta uppnår man många saker som är klimatsmarta. Ett mindre hus ger mindre elförbrukning (plats för färre TV-apparater, lampor m.m.) och mindre uppvärmningskostnader (färre rum). Man har inte heller plats för massor av prylar som man inte använder, vilket gör att man minskar konsumtionen av varor rejält (enligt många forskare den största insatsen man kan göra för miljön är just att köpa färre saker) och säljer de prylar man inte använder istället för att samla dem på hög.
Vi (två vuxna) bor i ett litet hus på 55 m2 som vi älskar och det är fantastiskt skönt att inte ha drivor av prylar överallt! :-)

3 Ha regelbundna ”miljömöten” med familjen där man pratar om anledningar till varför man måste hushålla med vatten, el, bränslen m.m.

Kanske ta fram något symboliskt pris till familjemedlemmarna om de gör något som ger en positiv miljöeffekt. Viktigt att engagera även barnen och förklara tydligt varför vi måste ta ett större ansvar för jordens resurser. Hitta enkla saker i vardagen för att minska onödigt slöseri genom att ex. spola mindre vatten vid tandborstning, diskning, minska tiden för dusch, byt till lågenergilampor, stänga av värmen på elementen vid vädring vintertid, ordna samkörning till barnens aktiviteter, gå eller cykla till affären vid mindre inköp o. s. v. Många slänger väldigt mycket övertaligt byggmateriel i samband med nybyggnad eller renovering. Men det mesta går att använda till andra projekt om man är lite händig. Vi köpte en fabrikstillverkad villa som monterades på vår tomt. Sedan byggde vi ett garage i form av byggsats. Från båda blev det en stor mängd byggmateriel över. Genom att bygga en lucka i takhöjd på garaget kunde mycket byggmateriel sparas. Materialet räckte till både en farstukvist och ett uthus, som till 80% kunde byggas av överskottsmateriel något år senare. Detta är både klimatsmart och ekonomiskt.

4 Många slänger väldigt mycket övertaligt byggmateriel i samband med nybyggnad eller renovering.

Men det mesta går att använda till andra projekt om man är lite händig. Vi köpte en fabrikstillverkad villa som monterades på vår tomt. Sedan byggde vi ett garage i form av byggsats. Från båda blev det en stor mängd byggmateriel över. Genom att bygga en lucka i takhöjd på garaget kunde mycket byggmateriel sparas. Materialet räckte till både en farstukvist och ett uthus, som till 80% kunde byggas av överskottsmateriel något år senare. Detta är både klimatsmart och ekonomiskt.

5 Först och främst se över energianvändningen, vad används vid uppvärmning?

Själva har vi valt bergvärme. Sedan ska ju också värmen stanna kvar i huset, det är kanske dags att byta fönster? Se till att vinden är bra isolerad och att om det finns källare, se till att den inte är för fuktig och för kall, kanske behövs en dränering för att energin ska tas om hand effektivt. Sedan är det ju givet att vi inte bara köper och slänger saker, återvinn, återbruka, sälj vidare eller skänk till bättre behövande. Vår planet ska räcka många generationer till. Se över vad du verkligen behöver, vi byggde en altan och valde organowood, inte lika giftigt som det tryckimpregnerade, men dyrare, så köp inte billigt bara för att det är billigt. När du renoverar, se till att köpa vitvaror som är A+++-märkta. Varför inte läsa på om de olika produkterna, så du hittar den som är bland de bättre, kanske håller de längre också och då är det värt ett högre pris. Konsumera och lev smart!

6 Minska med ett under en vecka, håll i minskningen och utmana

Ett kilo mindre sopor, ett kilo mindre matrester/kompost, en köttmåltid mindre, minska värmen med en grad, kör diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren en gång mindre, låt bilen stå en dag... Det finns mängder vi kan påverka bara det görs ett steg i taget, så minska med ett!

7 Bästa tipset är: Lär era barn att vara klimatsmart.

Varför: Barn gör inte som du säger, barn gör som DU gör. Det har inneburit att jag verkligen måste anstränga mig på alla håll och kanter att verkligen stå för mina ord. Så nu:
Vi har fått våra barn att förstå hur viktigt det är att vara sparsamt med vattnet. Inget rinnande vatten sker i onödan(även med tandborstning).
Lamporna ska vara släkt när vi inte är i rummet.
TV ska inte stå på i onödan.
Det går åt mindre vatten om man duschar än badar
Etc. listan kan göras längre..

8 Solceller, lågenergifönster och isolering av grund och tak.

Miljömärkt el och vitvaror med lågenergi är också en viktig sak.
Fyll tvättmaskinen och var sparsam med vatten. 
Använd kompost för att gödsla i rabatten.
Städa miljövänligt och sopsortera är att föredra.
Handla ekologiskt och närodlat är även bra.
Elda med pellets och ved är ett mindre roligt val.
Att värma huset med en luftvärmepump vore av bästa ideal.

9 Ät mer vegetarisk mat och laga mat i större mängder, gör matlådor att ha med till jobbet samt undvik att kasta mat.

När du väl kastar något så sopsortera gärna. Har du en trädgård så plantera gärna sälg. Vårens blommande sälgar är räddningen för många insekter som t ex humlor och bin som just vaknat ur vinterdvalan. Och ju fler humlor och bin som överlever våren, desto större hjälp får du när det är dags att pollinera fruktträd och bärbuskar.

10 Skapa ett årshjul för ditt hus.

I årshjulet skriver du in alla saker du behöver göra, månad för månad, för att ta hand om ditt hus. Detta är klimatsmart! Du tar hand om ditt hus och får ett friskt hus.

Sista tävlingsdag var 10 december 2018 och samtliga vinnare är meddelade. Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna och vinsterna kan inte bytas mot kontanter, andra varor eller tjänster. Juryn bestod av representanter från Villaägarnas Riksförbund och deras beslut kan inte överklagas.