Lyckligtvis har de stora skrivarjättarna moderniserat sina produkter och tagit in dem i den nya tidsåldern. Tiden då skrivare var förknippade med kabelanslutna och drivrutinsbråkande papperstrasslare är förbi. Tekniker som Google Cloud Print och Apple Airprint gör det möjligt att skriva ut foton och dokument från hemmets alla enheter, helt utan att krångla med drivrutiner eller kablar.
Google Cloud Print
Googles lösning för den moderna skrivaren heter Google Cloud Print. Skrivarmodeller som har Google Cloud Print-stöd inbyggt behöver bara anslutas till det trådlösa nätverket och registreras på ett Google-konto via Googles Cloud Print-webbpanel (google.com/cloudprint) eller direkt i webbläsaren Chrome (chrome://devices). Ifall flera familjemedlemmar ska kunna skriva ut på samma skrivare, kan den som äger skrivaren dela den från tidigare nämnd webbpanel.
Själva utskriftsförfarandet skiljer sig något från vad många är vana vid från Windows och Mac OS. Datorprogrammet eller mobilappen som ska skriva ut något måste ha inbyggt stöd för Google Cloud Print för att skrivaren ska dyka upp. I Googles webbläsare Chrome finns givetvis allt som behövs, men i exempelvis Microsofts Office-paket lyser stödet med sin frånvaro. Google har löst detta kompatibilitetsproblem genom att låta användare ladda upp utskriftsfiler direkt i webbpanelen. På Windows-datorer går det också att installera ett officiellt tilläggsprogram som låter Cloud Print-skrivaren dyka upp som en vanlig skrivare (Google Cloud Printer).
Vid köp av en ny skrivare är det viktigt att undersöka om skrivaren stöder Google Cloud Print. Det är en bonus om den till och med stöder Google Cloud Print v2, eftersom den då också fungerar utan internetuppkoppling (med den första versionen av tekniken krävdes åtkomst till Googles webbtjänst). Om skrivaren saknar stöd helt finns det en nödlösning som också kan användas för att ge valfri gammal skrivare ett nytt liv. Genom att installera skrivaren på en Windows-dator eller Mac kan den datorn fungera som en länk mellan skrivaren och Google Cloud Print. Det spelar ingen roll om skrivaren ansluts trådlöst eller med kabel, men datorn måste vara påslagen för att lösningen ska fungera. Det är därför en fördel om skrivaren har allt stöd som krävs inbyggt.
Apple Airprint
Apples motsvarande lösning, Airprint, påminner mer om en traditionell utskriftslösning. Skrivare som är Airprint-kompatibla behöver inte kopplas till något Apple-konto för att bli tillgängliga. De dyker i stället upp helt automatiskt på alla kompatibla enheter som är i samma nätverk. Fördelen med detta är att installationsförfarandet förenklas. Nackdelen är att skrivaren endast blir åtkomlig innanför hemmets väggar och inte över internet.
En annan stor skillnad mellan Airprint och Google Cloud Print ligger i själva utskriftsförfarandet. Airprint är en inbyggd teknik i Mac OS och IOS. Airprint-skrivare går därför att nå från alla program och appar som körs på en Mac, Iphone eller Ipad och det krävs inget speciellt stöd i apparna. Detta ger en enorm fördel i hem där alla enheter pryds av Apple-logotyper, men i blandade hem är det en nackdel. Det går nämligen inte att, på officiellt vis, nå Airprint-skrivare från Windows-datorer, Android-enheter eller Chrome OS-datorer.
Stöd för båda teknikerna
Rivaliteten mellan Google Cloud Print och Airprint har lyckligtvis inte blivit till en nackdel för konsumenter. De stora skrivartillverkarna bygger numera in stöd för båda teknikerna i sina skrivarmodeller. Det gör att skrivarna fungerar i allt från renodlade Android- och Apple-hem till hem där operativsystemen blandas hejvilt.
Läsare som letar efter en ny skrivare kan ta hjälp av Prisjakts filterfunktioner för att hitta en lämplig modell med stöd för nödvändiga tekniker. Google och Apple har också publicerat listor över Google Cloud Print- och Airprint-kompatibla skrivare på sina respektive webbplatser.