Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Litet barn framför dator
Händer på gammal man skriver på lap top
Litet barn framför dator

3 tips som snabbar upp datorn

Oavsett hur snabb en nyinköpt dator är kommer den förr eller senare att börja kännas långsam. Det beror oftast på att datorn har fyllts upp med program som stjäl prestanda och på att programmen blir mer resurshungriga för varje år som går.

Med tre enkla åtgärder går det lyckligtvis att förlänga livet på många datorer och få dem att kännas som nya – oavsett om de kör Windows eller Mac OS.

1 Rensa autostart

Den enklaste åtgärden för att få en snabbare dator är att rensa bland programmen som körs i bakgrunden. Faktum är att varenda gång en dator startar laddas massvis av program in utan att det märks. Detta görs antingen för att programmen utför jobb i bakgrunden, till exempel väntar på notiser och söker efter uppdateringar, eller för att programmen ska starta snabbare när användaren väl klickar igång dem. Oavsett anledning leder dessa bakgrundsinladdningar till att värdefulla systemresurser tas i anspråk.

I Windows 10 ser du vilka program som startas i bakgrunden genom att öppna Inställningar, följt av Appar och Autostart. Där visas även hur stor inverkan de olika programmen har på datorns uppstartstid. I Windows 7 når du en något mer funktionsbegränsad översikt genom att hålla ned Windows-tangenten, klicka på R och skriva msconfig.

I Mac OS hittar du motsvarande inställning genom att öppna Systeminställningar, välja Användare och grupper och växla till fliken Startobjekt. Där listas dock inte alla program eftersom en del sådana startar genom en så kallad Launch Agent. Dessa programs autostartfunktioner kan inaktiveras genom att radera specifika filer, men för att undvika eventuella följdproblem rekommenderar vi en annan metod: öppna programmen som visas i menyraden längst upp och inaktivera autostart från respektive programs inställningar.

Obs! Tänk på att vissa program måste starta i bakgrunden för att datorn ska fungera och förbli säker. Antivirusprogrammet måste exempelvis alltid få starta tillsammans med datorn, vissa antivirusprogram döljer sig därför från autostartlistor så att de inte kan inaktiveras av misstag.

2 Byt till en SSD-disk

Alla datorer som har vanliga ”mekaniska” hårddiskar kan får en rejäl prestandaskjuts av att uppgraderas eller kompletteras med en så kallad SSD-disk, Solid State Drive. Om datorns lagringsyta rymmer 500 GB eller mer är det troligtvis en mekanisk hårddisk som sitter i den. SSD-diskar är nämligen, än idag, förhållandevis små rent utrymmesmässigt. De rymmer inte lika många filer, men de är i gengäld oerhört mycket snabbare. Om datorn har fler än fem år på nacken, och inte är ultratunn, är det också med högsta sannolikhet en mekanisk hårddisk i den.

Problemet med mekaniska hårddiskar är att de lagrar filer på snurrande, magnetiska plattor. Varenda gång datorn ska läsa in en fil måste hårddisken snurra fram rätt platta till rätt position och därefter läsa in datan som ligger på plattan. Denna process tar med moderna mått mätt extremt lång tid och hårddisken har därför blivit dagens datorers främsta flaskhals för prestanda. Med en SSD-disk tar samma process en bråkdel av tiden, den är ofta minst fem gånger snabbare.

Inuti stationära datorer finns det vanligtvis plats för flera lagringsenheter. Då kan en ny SSD-disk komplettera den befintliga hårddisken. På så sätt gynnas datorn samtidigt av SSD-diskens höga prestanda och hårddiskens stora lagringsutrymme. I bärbara datorer är det däremot ytterst ovanligt med plats för flera lagringsenheter och då måste SSD-disken ersätta hårddisken helt. Vid eventuell utrymmesbrist får de stora filerna förpassas till USB-hårddiskar, nätverkshårddiskar eller molnlagringstjänster.

Vid byte till en SSD-disk finns det två vägar att gå. Det går antingen att klona filerna som finns på den gamla hårddisken till SSD-disken, med hjälp av ett så kallat klonverktyg, eller så kan datorns operativsystem och program installeras om från början. Vilken metod som passar bäst beror framförallt på hur stor SSD-disk som hårddisken ska ersättas med. Om SSD-disken är nämnvärt mindre än hårddisken går det sällan att klona över alla filer av rena utrymmesskäl. Då krävs en total ominstallation.

3 Installera mer RAM-minne

Ett annat problem som många datorer lider av är brist på RAM-minne. RAM-minnet, även kallat arbetsminnet, är minnet som datorn använder för program och filer som den arbetar med för tillfället. Ju större RAM-minne datorn har, desto fler saker kan den göra samtidigt utan att upplevas långsam.

Med tidens gång har programmen som vi använder blivit allt mer minneshungriga. För att upprätthålla god prestanda bör dagens Windows- och Mac OS-datorer ha åtminstone 8 GB RAM-minne. Än idag säljs det tyvärr datorer med 4 GB RAM-minne trots att det är på bristningsgränsen till vad som är användbart.

Både Windows och Mac OS visar tydligt hur mycket RAM-minne som datorn är utrustad med. I Windows ser du det genom öppna Kontrollpanelen, välja System och säkerhet följt av System. I Mac OS ser du samma sak genom att klicka på äpplet och välja Om den här datorn.

Det går att uppgradera RAM-minnet i nästan alla datorer. Bortsett från i de absolut tunnaste bärbara datorerna sitter RAM-minnet på moduler som kan bytas ut eller kompletteras. Att hitta rätt minnesmoduler kan dock vara lite klurigt eftersom det både finns två fysiska formfaktorer/storlekar (DIMM och SO-DIMM) och flera olika generationer (DDR2, DDR3 och DD4). För att minnesmodulerna ska fungera och passa rent fysiskt måste de vara av rätt formfaktor och rätt generation.

Hitta rätt lösning för din dator

Alla datorer blir trötta med tiden. Som tur är finns det hjälp att få. Villaägarnas teknikpartner Hemfixare kan hjälpa dig på plats i hemmet. Hemfixare finner de lämpligaste åtgärderna för att få fart och förlänga livet på din befintliga dator. Detta gäller oavsett om din dator mår bäst av en rejäl programrensning, en SSD-uppgradering eller en RAM-minnesutökning. Som medlem hos Villaägarna kan du beställa hem en Hemfixare som hjälper dig på plats från 399 kr efter RUT-avdrag (inkl. moms och resekostnader).

Behöver du hjälp av ett proffs?

Villaägarnas teknikpartner Hemfixare erbjuder hjälp i hemmet. Beställ en Hemfixare och ta del av din rabatt som medlem. Första timmen kostar 299 kronor efter RUT-avdrag (inkl. moms och resekostnader).

Medlemserbjudande

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.