Så hög blir din fastighetsavgift om taket slopas

Socialdemokraterna i Stockholm har till sin kongress i november föreslagit att fastighetsavgiften ska göras ”progressiv”, det vill säga att takbeloppet tas bort. Men vad skulle ett slopat tak innebära för dig? Vi har tagit fram en räknesnurra så att du enkelt kan räkna ut din fastighetsavgift om förslaget blir verklighet.

I partidistriktets motion till kongressen kan du läsa:

”År 2008 ersatte den borgerliga regeringen den dåvarande fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift. Den stora skillnaden mot den tidigare fastighetsskatten var att ett maxtak sattes för hur hög skatten kan bli: 1 429 kronor per år för bostadsrätter respektive 8 349 kronor per år för småhus år 2020*.”

Motivet till att taket ska slopas, är att småhusägarna anses vara en ”fast skattebas”:

”En fördel med fastighetsskatten är att fastigheter utgör en fast skattebas som inte, till skillnad från människor och kapital, kan flyttas till skatteparadis. Detta minimerar risken för skatteflykt och gör skatten till en säker intäktskälla för staten."

*2021 är taket för den kommunala fastighetsavgiften för småhus 8 524 kronor. 

Räkna ut din fastighetsavgift

Villaägarna har reagerat kraftigt mot förslaget att takbeloppet tas bort. Förslaget kommer att slå hårt mot både enskilda hushåll och mot bostadsmarknaden i stort. Det är dessutom inte småhusägarnas fel att taxeringsvärdena ökar. Det beror framför allt på att det råder kraftig obalans mellan utbud och efterfrågan på bostäder. Bostadsbristen gör att priser och taxeringsvärden ökar. Men denna obalans måste lösas genom ökat småhusbyggande, inte via chockhöjda skatter.

Nedan kan du räkna ut hur din fastighetsavgift skulle påverkas om den görs progressiv och takbeloppet slopas:

Det nya förslaget

Taxeringsvärde
Ange ditt taxeringsvärde
kr

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.