Elstolpar i solnedgång
Elstolpar i solnedgång

Hög tid för lägre avgifter i de dyraste elnäten

Stor skillnad i hur elnätsavgiften har utvecklats i landets olika kommuner. Sjunkit fem procent i Bromölla, men stigit 55 procent i Kramfors.

Villaägarna har gjort en studie över hur elnätsavgifterna utvecklats de senaste fem åren. De tre stora bolag som cirka 60 procent av småhusägarna har som elnätsföretag har generellt höga avgifter, medan mindre kommunalt ägda bolag har generellt lägre avgifter. Härjeåns Nät som dominerar i kommunerna Bräcke, Härjedalen och Ånge, har också höga avgifter.

Det visar att de stora bolagen använder sin monopolmakt på ett annat sätt än de små kommunalägda.

Anna Werner

Det finns bolag som gått emot strömmen och till och med sänkt sina elnätsavgifter mellan 2013 och 2018. Det gäller Bromölla Energi (-5% eller -251 kronor), SEVAB i Strängnäs (-4% eller -287 kronor) och Österlens kraft (-3% eller -201 kronor). De är just små, kommunalt ägda elnätsbolag.

- De stora bolagen vill leverera vinst till ägarna och tar därför ut så höga avgifter de kan, säger Anna Werner.

I våras kom lagändringar och i somras förordningsändringar så att regelverket kommer bli tuffare gentemot bolagen från år 2020. Eftersom elnät är ett naturligt monopol finns bestämmelser som avgör hur mycket varje bolag får ta ut totalt i avgift av sitt kundkollektiv, intäktsramen. Det är främst de stora bolagen som använder hela intäktsramen som regelverket ger dem. Därför kan de behöva sänka sina avgifter för att hålla sig inopm ramen om den blir mindre.

- Förhoppningsvis kommer vi, om något eller några år, få se att elnätsavgifterna sjunker totalt sett för de hushåll som är kunder hos bolag som idag utnyttjar hela sin intäktsram. Men det kan vara så att elnätsbolag i samband med sänkningen gör om sin tariff från energi- till effekttariff. Då kommer vissa hushåll kunna pressa elnätsavgiften genom att lägga om sin elanvändning till tider på dygnet när eltransporten är billig, medan de som har svårt att lägga om sin elanvändning till billiga timmar kan få högre årsavgift, förklarar Anna Werner.

De tre största bolagens ökning i procent 2013-2018

  • Vattenfall har under perioden höjt med 45 procent i sitt södra nät och 48 procent i sitt norra nät.
  • Ellevio har höjt mellan 9 procent (Nynäshamn) och 29 procent (Vallentuna).
  • E.ON har höjt mellan 13 procent (Stockholmsnätet) och 55 procent (Kramfors).

De tre största bolagens ökning i kronor 2013-2018

  • Vattenfall har under perioden höjt med drygt 4 000 kronor i sitt södra nät och 4 500 kronor i sitt norra.
  • Ellevio har höjt mellan 620 kronor (Nynäshamn) och 2 200 kronor (Vallentuna).
  • E.ON har höjt mellan 770 kronor (Stockholmsnätet) och 3 800 kronor (Kramfors). 

Elnätsavgifter 2013-2018

Om undersökningen

Vårt typhushåll är ett hushåll som gör av med 20 000 kWh per år och har en säkring på 20 Ampère. Vi använder de prisuppgifter som bolagen själva lämnat till energimarknadsinspektionen per den 1 januari varje år. Alla priser i vår studie innehåller moms, men inte elskatt.
Nio kommuner finns inte med i studien eftersom de saknar typkunden: Karlstad, Malung-Sälen, Partille, Heby, Sala, Sollentuna, Åsele, Alingsås, Falköping.

Svenska Dagbladet har gjort en räknesnurra av statistiken där du själv kan gå in och se hur mycket elnätsavgiften ökat i din kommun. Den ligger bakom inloggning och fungerar endast för prenumeranter.
Till SvD

Villaägarna i media

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.