PixelImage

Del 8: Planera sommarens uteplats

Planera sommarens uteplats

Vill du ha en sittplats i solen när semestern närmar sig? Här är några saker att tänka på innan du sätter igång med altanbygget!

Altanbygge
Det finns i princip två sätt att konstruera en altan. Antingen i markplan (kallas ofta terrass) eller i nivå med altandörren. För hus på platta är terrass enda alternativet. Bor du i villa med källare eller i suterränghus kan altanen placeras i nivå med altandörren eller så väljer du att låta en trappa leda ner till en terrass i markplan. Att ha altanen i höjd med altandörren och sedan ha en trappa ner till gräsmattan är ofta bekvämast.

Material till altan

När det gäller material är kemiskt behandlat trä (tryckimpregnerat) inte längre en självklarhet, idag finns många sorters trallvirke att välja på – som värmebehandlat furu (Thermowood), lärk, bankirai och cumaro (brasiliansk teak).

Idag finns även trall av komposit, som är en blandning av trä och plast. Till terrasser kan även sten användas, men det ger ett kallare underlag.

Bygga trädäck på mark

Ska du bygga ett trädäck direkt på marken behöver du börja med att gräva bort 20-25 cm av markens ytskikt. Lägg dubbla lager markduk i utgrävningen, fyll sedan upp med ett bärlager av t.ex. bergkross 0-32 mm, som packas hårt med hjälp av markvibrator (s.k. padda, kan hyras). Underlaget ska slutta från huset med ett par centimeter per meter så att regnvattnet rinner bort från husgrunden. Därefter är det bara att bygga själva terrassgolvet.

Bygga en altan

För en upphöjd altan rekommenderas samma förarbete som trädäck på mark.

Ta bort matjord, annars kan altanen bli fuktig underifrån. Om hela altanen byggs in som ett uterum ska du även lägga plast på marken för att slippa markkondens.

Altanen byggs sedan vanligtvis på gjutna betongpelare eller stolpar av impregnerat virke som fästs i betongplintar. Enklast är att köpa färdiga betongplintar som grävs ner i marken. Känsligaste punkten är infästningen av den bärande regeln i husväggen. Om det finns risk för att regn och snö kommer åt där bör du täta genomföringar med fog anpassad för väggmaterialet eller om möjligt med plåt eller asfaltpapp som gör att fukt inte kan söka sig in bakom fasaden.

Se till att bärlinan fästs i väggen och inte i fasadbrädorna.

Om bärlinan behöver fästas i betonghålsten kan det nästan vara omöjligt att få till en varaktig infästning. Då kan du behöva sätta plintar även vid husväggen.

Bygg en barnsäker altan

Sätt upp ett altanräcke om altanens höjd är mer än 50 cm över mark. Räcket bör minst vara 100 cm högt. Undvik helst att bygga räcket med tvärgående brädor som barn kan klättra upp på. Bygg inte heller räcket så att det uppstår springor mellan 11 och 13 cm – barn kan fastna med huvudet.

Behövs bygglov för att bygga altan?

Inom detaljplan: En altan är normalt inte bygglovspliktig. Förses altanen med skärmtak och skärmtaken totalt på tomten håller sig på max 15 kvm, behövs inte heller bygglov, förutsatt att altanen ligger inom 3,6 meter från bostadhuset. Sätter man även dit väggar, krävs bygglov. Med ett högt förrådsutrymme under altanen, krävs bygglov.

Kontrollera med din kommun för att vara säker på vad som gäller.

Skötselråd för trätrall

Det är inte fukten som förstör en altan utan solen som sliter på den. Därför mår altanen bra av en årlig behandling. Tvätta först rent och behandla sedan  däcket med träolja efter tillverkarens anvisningar.

Om altanen ständigt skuggas av träd och buskar får mossa och alger bättre livsbetingelser än om solen kommer åt.

Ladda ner och spara: "Planera sommarens uteplats" - innehåller steg för stegbeskrivning av att lägga trädäck.

Text: Tore Tobiasson