PixelImage

Inbrott: Så stoppar du tjuven

Inbrott - fem tips som minskar riskerna

Goda grannar och några enkla säkerhetsåtgärder kan avsevärt minska riskerna för inbrott.

Att komma hem till krossat fönsterglas och smutsiga fotspår och hitta alla underkläder utspridda över golvet är en mardröm. Dessutom ska man komma ihåg varenda sak som har blivit stulen efter att tjuvarna rotat runt i huset efter smycken och annat värdefullt. Ibland kräver försäkringsbolagen att man med kvitton, fotografier eller liknande kan visa att man verkligen ägt egendomen som stulits.

stoppa tjuvenVillaägaren ger här några tips om vad du kan göra för att förhindra oönskade besök. Bästa sättet att stoppa tjuven är att förse huset med ett villalarm som är kopplat till en larmcentral så att väktare rycker ut när det larmar. De flesta tjuvar undviker att bryta sig in i ett larmat hus. I dag har bara ungefär fyra procent av Sveriges villor sådana larm. Det näst bästa alternativet är att genomföra olika preventiva stoppa tjuven-åtgärder. Det handlar om att göra det krångligt för tjuven att ta sig in i villan, men också om att skapa en sådan miljö kring bostaden att tjuvarna känner osäkerhet och obehag.

Grannsamverkan är det perfekta verktyget för att skapa osäkerhet och obehag för tjuven
Om grannarna tittar till varandras hus gör man det svårt för tjuven att slå till. Men grannsamverkan kräver också lite arbete. På vintern kan det handla om att skotta snö och köra upp med bilen på garageinfarten och göra spår i snön. Under sommaren hänger man upp tvätt på grannens tvättvinda, klipper gräset och tömmer postlådan. Känner tjuven att huset är bebott och att ägarna när som helst kan dyka upp väljer han hellre ett annat hus att bryta sig in i.

Men att vara hemma är heller ingen garanti för att de kriminella avhåller sig från att gå in
Ett inbrottsfenomen i villaområdena är att inbrottstjuvarna plockar bort listerna som håller treglasfönstren på plats och lyfter ut hela rutan. Listerna sitter ofta fast med små nubb och är därför enkla att dra loss. Det händer även att de gör det nattetid när husägarna ligger och sover. Har man sådana fönster och känner sig osäker kan man skruva in envägsskruvar i listerna och sätta silikon över skruvhålet.

stoppa tjuvenTreglaspaketen kan räknas till en av villans svaga punkter
Men den allra svagaste, förutom en olåst entrédörr, är altandörren. Villaägare lägger ner tiotusentals kronor på en säker och snygg ytterdörr. Dörren är också ofta synlig från såväl väg som grannar. Därför är det sällsynt att tjuvarna bryter sig in den vägen, i stället går de runt huset till altandörren på baksidan av huset. Den ligger ofta i skymundan och har många gånger en så enkel låskonstruktion att den erfarna inbrottstjuven öppnar den på några sekunder med hjälp av ett par skruvmejslar. Altandörren har flera olika svagheter. En är att vissa dörrar inte har en låscylinder, utan tjuven slår sönder rutan, lyfter låsknappen och går in. En annan svaghet är att dörrkarmen inte sitter tillräckligt stabilt utan sviktar när tjuven bänder så att dörren öppnas.

Har man en altandörr utan cylinderlås bör man sätta in ett sådant
Vill man ytterligare stärka säkerheten är nästa steg är att komplettera låset med säkerhetsspanjolett. En spanjoflex till en enkeldörr kostar ihop med ett låsbart handtag på insidan runt 1 700 kronor om man installerar det själv.

Hur vet man då om ens hus är rena smörgåsbordet för tjuvarna eller om det är ett som tjuven skyr som pesten?

Kenneth Kanckos är ansvarig för verksamhetsområdet medlemsförmåner hos Villaägarna och något av en expert på brottsförebyggande åtgärder och grannsamverkan.

– Har du en altandörr med ett undermåligt låssystem höjer du hemmets säkerhet astronomiskt genom att se till att göra den inbrottssäker. Att skaffa ett villalarm behöver alltså inte alltid vara den första åtgärden som du ska vidta, konstaterar Kenneth Kanckos.

Vill du veta mer?

Var smartare än tjuven

Källor: Lennart Nilsson, polis i Göteborg, Thomas Svensson, chef på polisens tekniska rotel i Halmstad.

Text: Tore Tobiasson
Foto: Tore Tobiasson och Katarina Sjöberg