PixelImage

Golvvärme: Goda råd innan installation

Golvvärme: Några goda råd innan du påbörjar installationen

Funderar du på att installera golvvärme? Här är några goda råd innan du bestämmer dig!

Bara fötter på trägolv, ett par vuxenfötter och ett par småbarnsfötter

Sköna golv är guld värt.

Med golvvärme slipper du sätta fötterna på kalla sten- ­eller klinkergolv, även trägolv blir behagligare att gå på. I vissa fall kan golvvärme ge en energibesparing, men då krävs vanligtvis att du sänker innertemperaturen några grader.

Man kan använda golvvärme som enda värmekälla, och den ska då även värma luften i rummet.

Ofta kombineras golvvärme med andra värmekällor – men kom ihåg att sänka inomhustemperaturen, annars ökar energi­användningen och det kan bli dyrbart med varma golv.

Bästa golvmaterial

Vissa golv gör sig bättre med golvvärme än andra, så det första du ska göra är att bestämma vilken typ av golv du vill ha – för att sedan avgöra om golvvärme är lämpligt. Förutsättningen för att golvvärme ska fungera på bästa möjliga sätt är att välja ett golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften – till exempel plastmattor eller klinker. Att lägga golvvärme under trä går bra men tänk på att då inte lägga ett för tjockt trägolv. Se också till att skydda trägolvet från underlagets fukt.

Vanligt "gör det själv"

Den normalhändige kan själv utföra en hel del av momenten i golvvärmeinstallationen men då man ska koppla in golvvärmen mot befintligt värmesystem rekommenderas en fackman. Även all elektrisk installation måste utföras (eller ske under överinseende) av behörig elektriker.

De olika systemen

De vanligaste golvvärmesystemen bygger på direktverkande el alternativt cirkulerande, uppvärmt vatten, så kallad vattenburen golvvärme. Även om man har direktverkande el i övriga huset kan man välja att ha vattenburen golvvärme. Med ett vattenburet uppvärmningssystem går det att växla mellan olika värmekällor som pelletspanna eller värmepump. Den valmöjligheten saknas med direktverkande el som uppvärmningsform.

Det finns också luftburna system, vilket dock idag inte förekommer i småhus. De olika systemen el, vatten och luft har olika fördelar. Golvvärme från elslingor tar oftast mindre plats än de två andra systemen, men är även dyrare i drift eftersom den då fungerar som direktverkande el.

Ökad energiförbrukning

Genom att använda golvvärme kan du spara in på energi, under förutsättning att huset lämpar sig för sådan uppvärmning – då kan du sänka inomhustemperaturen utan att huset upplevs som kallare. I annat fall finns stor risk att golvvärmen blir en riktig energitjuv. Den som bygger ett nytt hus kan planera för golvvärme redan från början.

Kallras

Radiatorer som placeras under fönster minskar risken för kallras (dvs att kall luft, som är tyngre än varm, faller ner mot golvet vilket kan ge drag). Om du ersätter radiatorerna med golvvärme kan du uppleva att det blir golvdrag. Lösningen kan vara en extra ruta i fönstret eller nya, energieffektiva fönster.

Se upp för fuktskador

Med felaktig installation kan golvvärme orsaka fuktskador i husgrunden. Golvvärme kan leda till att det uppstår skillnader i temperaturen mellan hus och mark, vilket kan orsaka fuktvandring och skador på olika delar av huset. Den som är osäker på hur väl husets grund lämpar sig för golvvärme, bör kontakta en fackman för att undersöka grunden innan golvvärme installeras.

Isolering

Att tänka på när man installerar golvvärme är att man har tillräckligt med isolering. Annars är risken att värmen istället smiter ut under huset och det finns risk för fuktskador. För att vara säker på hur mycket isolering du behöver till just ditt golv, kontakta en fackman. En del golvvärmesystem går att köra utan rumstermostat men för att få önskvärd komfort och dessutom spara in på elförbrukningen är det bästa att använda sig av en sådan.

Installera golvvärme: 4 saker att tänka på

  • Golvvärme finns i olika system. De som drivs med vatten och direktverkande el är de vanligaste.
  • Välj ett golvvärmesystem med termostat. Golvvärme är dock ett "trögt" uppvärmningssystem, och det tar lite tid att ställa om när man vill ha det varmare eller kallare.
  • Ta reda på värmesystemets livslängd och möjligheter till reparation innan du bestämmer dig.
  • Kom ihåg att stänga av golvvärmen under säsongen den inte behövs.

Text: Jenny Olsson