PixelImage

Fiber: Full fart mot blixtsnabb uppkoppling

Fiberfeber - full fart mot blixtsnabb uppkoppling

Du kanske redan fått brevet. Om inte, kommer det förr eller senare att dimpa ner i brevlådan, med frågan om du vill dra in fiber till huset. Utbyggnaden av fibernätet pågår intensivt. Varför behövs så snabb uppkoppling och vilka valmöjligheter har du?

Illustration med bland annat hus och fiberledningar

Det är inte gratis att ansluta sig till fibernät. Kostnaden ligger runt 20 000 kronor och presenteras ofta med ett hot om att det blir betydligt dyrare i framtiden, om man inte tackar ja nu. För att vara mer exakt formuleras erbjudandet ofta som ett val mellan att betala 20 000 kronor nu eller riskera att betala 35 000 kronor om man ändrar sig och vill ha fiber längre fram. Privatekonomiskt är det en stor utgift.

Borde staten betala fiberutbyggnaden?

Man kan ifrågasätta varför hushållen ska betala när man också betalar skatt. Ur samhällssynpunkt kan fiber exempelvis bana väg för e-hälsolösningar inom vården av äldre i framtiden. I dagsläget är emellertid utgångspunkten i bredbandsstrategin att det är marknadens uppgift att investera. Det innebär att företag bygger och hushållen köper.

– Statens roll är att se till att marknaden fungerar effektivt och sedan försöker man främja utbyggnaden med offentliga medel där marknaden inte räcker till, förklarar Nils Hertzberg, kanslichef på Bredbandsforum.

Banner med text: Fri tillgång till expertrådgivare för endast 1,10 kr/dag! Bli medlem nu!

Ansluta till fibernät nu - eller aldrig?

Alla de som fått ett brev där de kan välja mellan ett lägre pris nu eller ett högre i framtiden, undrar förstås om de är dömda att betala det väsentligt högre priset om de tackar nej, men ändrar sig längre fram.

Svaret är att det troligtvis kommer fler än ett erbjudande om anslutning till kampanjpris till ett område. Men det kan dröja ett par år mellan varven.

Det finns dock ingen garanti för att det blir så. Köper man hus utan fiber i ett område med hög anslutningsgrad, innebär det troligtvis att man får ansluta sitt hus till ordinarie pris.

Kostnad - eller investering i huset?

Om en villa är ansluten till fibernätet eller inte är ingen avgörande faktor för husspekulanter, men det betyder inte att det saknar betydelse. Unga par som köper hus idag vill köpa internet, tv och telefon av en och samma leverantör och slippa tv-antenner och dylikt.

– Tidigare var det positivt om det fanns fiber, nu är det negativt om det inte finns, säger Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån i Bromma.

Han rekommenderar alla att ansluta sig till fibernätet när de får chansen eftersom fiber kommer att vara en självklarhet i hus i framtiden.

Fiber på landsbygden

På landsbygden går utbyggnaden av fibernätet inte lika fort eftersom företagen prioriterar tätorterna. Därför har många boende i mindre samhällen på landet tagit saken i egna händer och startat ett eget projekt där ett byalag arbetar för att få fiber till husen i området.

Bredbandsforums hemsida finns en broschyr som konkret beskriver hur ett byalag kan genomföra ett fiberprojekt.

Text: Ulrica Otterling 
Illustration: Team Hawaii

Fibernät: I valet och kvalet? Fundera över dina behov med hjälp av checklistan!

Fibernät eller annat? Här är alternativen