PixelImage

Elkostnader: Minska energinotan

Så minskar du energinotan

Förutom att byta elavtal (och det har du väl redan gjort, hoppas vi!) så kan du påverka dina energikostnader genom minskad förbrukning. Här är bästa tipsen!

Uppvärmning

Varje grad som temperaturen sänks innebär en besparing på 5 %. Sänk värmen ytterligare i rum som sällan används. När du reser bort, sänk till 15 grader. Byt termostaterna efter 10–15  år - eller när de går sönder. Dra för gardinerna eller fäll ner persiennerna på nätterna, men dra upp dem när solen skiner. Se till att gardinen inte hänger framför termostaten eftersom den då inte kan känna av temperaturen i rummet. Ställ inte möbler för nära elementen.

Har du en luft-luftvärmepump måste dammfiltret dammsugas, helst varje vecka. Tillverkare rekommenderar sedan rengöring av värmebatteriet i inomhusdelen en gång per år. Den åtgärden bör utföras av sakkunnig tekniker. Utan rengöringen tappar värmepumpen effekt redan efter ett år.

Stäng av hemelektronik

Alla apparater som inte är avstängda förbrukar energi i standbyläge. Hur mycket varierar, men i genomsnitt kan du spara 250 kWh per år för alla apparaterna i ditt hushåll. Stäng alltså av dator, datortillbehör, tv etc med strömbrytaren. Dra ur mobilladdaren. Fråga efter energianvändningen när du köper ny tv. Inbyggd digitalbox drar ingen extra energi.

Tvätta rätt och spara energiTvätta rätt

Tvätta i lägre temperatur om det är möjligt; 40 grader istället för 60 kan nästan halvera energianvändningen. Vänta med att tvätta tills du har en fylld maskin. Använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsad tvätt. Undvik torktumlare och torkskåp. Det mest energisnåla sättet att torka tvätt inomhus är att använda avfuktare.

Åtgärda huset

Uppvärmningskostnaderna står i snitt för 54 procent av energiförbrukningen i ett hus. En stor del läcker ut genom dåligt isolerade väggar, golv, tak, fönster och dörrar. Att täta fönster och dörrar är en billig och enkel åtgärd som i princip alltid lönar sig. Tänk bara på att om du har ett självdragshus måste du skaffa till exempel spaltventiler om du tätar fönstren. Annars har tilluften ingenstans att komma in i huset.

Investera i solvärme. Det ger tillskott av energi för uppvärmning av varmvatten, både för hus med elvattenvärmare och de med värmepump.

När det gäller större åtgärder, som tilläggsisolering eller byte av värmesystem, måste du ta hänsyn både till investeringskostnaden och driftskostnaden. Till din hjälp finns exempelvis Energikalkylen, som du hittar på Energimyndigheten.se. Tänk på att tilläggsisolering kan skapa fuktproblem om den inte utförs rätt.

Smart belysning

Byt till LED- eller lågenergilampor. De drar bara ungefär en femtedel så mycket som en glödlampa. Halogenlampor drar ström även när de är släckta. För att undvika det drar du ut transformatorn, den lilla lådan som sitter på stickproppen. Till din utomhusbelysning kan du installera en skymningssensor.

Diska i maskin och spara energiDiska i maskin

Undvik handdisk under rinnande vatten. Diskmaskin är betydligt snålare än handdisk. En modern A-klassad diskmaskin kan diska en disk på 10–15 liter vatten beroende på program. För att diska motsvarande mängd för hand går det åt mer än 100 liter vatten. Vänta tills maskinen är full och kör på låg temperatur. Koppla bort torkfunktionen om det går.

Laga och förvara mat

Ställ in rätt temperatur i kyl (+5) och frys (-18). Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent. Frosta av frysen regelbundet om den inte är självavfrostande och dammsug baksidan på kylen och frysen. Tina frysta varor från frysen i kylskåpet. Vintertid kan färdiglagad mat först kylas utomhus. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar, anpassade till plattans storlek. Sätt lock på kastrullen – då använder du bara en tredjedel så mycket energi. Använd vattenkokare.