PixelImage
Sök bland frågor & svar
CWPID:5226d5a0-2b97-e711-8106-0050568464be
Hittar du inte vad du söker efter? Ställ en fråga till våra experter här!

Medlemsfråga

Dolt fel pga felaktig säljaruppgift?

Anonym 2017-09-11
Juridik
Hej,
vi har köpt ett hus under våren, är nu inte helt överens med säljarna och behöver rådgivning.

Huset är från 50-talet med självdragsventilation i ett område där det generellt finns förhöjda värden av markradon. Säljarna hade i samband med försäljningen utfört en korttidsmätning som visade på för höga värden i källaren. I protokollet från mätningen har säljarna uppgett att blåbetong INTE finns i fastigheten. Det vi då visste vid köpet var att vi skulle åtgärda markradon.

Efter tillträdet tog vi kontakt med en firma för att åtgärda markradonet och de kom då fram till att det förutom markradon även kom radon från de icke-bärande innerväggarna i källaren.

Vi har tagit upp detta för diskussion med säljarna men de anser inte att de har något ansvar för detta för de säger att de inte visste att det fanns blåbetong i källaren och tycker att bidraget till radonet från blåbetongen inte är så hög.

Vi anser dock att påverkan på huset är mycket större med ventilationskanaler i boytrymmen och apparater i förråd förutom att kostnaderna för att åtgärda radonet från blåbetongen är högre än för en marksug.

Frågan är då om vi kan ha rätt till avdrag på köpesumman p.g.a. blåbetongen som upptäcktes efter tillträdet? Det är ju något som skulle gått att upptäcka vid en undersökning men samtidigt har ju säljarna skriftligen gett oss information om att det inte finns blåbetong i fastigheten.
85 visningar
Ikon hus
Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ikon lampa
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.
Notera - vill du även se och ladda ner våra dokument - så måste du vara inloggad medlem.