PixelImage

Medlemsfråga

Kontraktsbrott

Anonym 2012-10-03
Juridik

Vi har hantverkarformulär o kontrakt där det klart o tydligt framgår vad och hur det ska byggas/renoveras. I ett ganska tidigt skede visade det sig att entreprenören hade ont om finanser vilket innebar att förskott var tvunget att betalas om bygget skulle fortskrida. Vi ligger nu ca 500000 över kontraktspris och fastigheten är, baserat på kontrakt färdigt till ca 70%. Vi har nu varit tvungna att ta in nya hantverkare då vi ej får kontakt med entreprenören. Bolaget existerar enligt "alla bolag". Det är oxå nämnt ett slutdatum 1/8-12, efter detta skall vite betalas enligt kontrakt. Hur ska vi gå tillväga? Polisanmälan? Stämning? Skadestånd? Vem betalar då entreprenören inte har ngr pengar? MVH Ingela

135 visningar
0 kommentarer

Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.

 • Rådgivare svarar

  expert
  expert

  Ämnesområden: Rådgivning

  2012-10-12

  Hej
  Som jag förstår det har entreprenören utfört 70 % av kontraktet och ni har i förskott betalat hela kontraktssumman plus 500 000 kr.
  Om entreprenören inte vill fullfölja det kontrakt ni har tecknat har han inte rätt till den del av betalningen som löper utöver vad han har gjort. Du har rätt att kräva dessa pengar åter.

  Du bör vara på det klara med att entreprenören inte avser att fullfölja kontraktet. Du kan då kräva in överstigande del samt även det vite ni har kommit överens om vid försening. Du kan använda dig av Kronofogden, d v s ansöka om betalningsföreläggande, eller tingsrätten för att försöka kräva in det entreprenören är skyldig dig. Villaägarna kan hänvisa dig till en samarbetsadvokat om du så önskar. Ring i så fall under rådgivningens telefontid.

  Om du väl har fått din fordran fastslagen hos Kronofogden eller domstolen kan du hos Kronofogden begära handräckning om de fortfarande inte vill betala. Finns det inga tillgångar som går att utmäta kan det sluta med att entreprenören går i konkurs och du blir en av fordringsägarna. Har du tur kan det då bli lite pengar som kommer dig till del.

  Om entreprenören inte har några pengar finns det ingen annan som kommer att betala hans skuld.

  Om du läser en fråga som någon annan har ställt, tänk då på att svaret kanske inte är tillämpligt i ditt fall, då förutsättningarna kan skilja sig åt.