PixelImage

Medlemsfråga

Ta bort mossa från taket

Sigbert Bernhardt 2012-04-05
Byggnadsteknik

Hej. Har betongpannor på mitt tak (ca 30 år gamalt) med påväxt av mossa och lav. Ska jag tvätta och sedan måla det typ Tectorius eller tvätta och behandla de med "lasyr" typ Hagman. Tror senare alternativet endast kostar hälften.

504 visningar
0 kommentarer

Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.

 • Rådgivare svarar

  expert
  expert

  Ämnesområden: Rådgivning

  2012-04-05

  Hej

  Ja, det beror på vad du vill uppnå med åtgärden.
  Att ha mossa på pannorna måste inte betyda att det är skadligt. Vad som kan hända är att mossan håller kvar fukt som kan orsaka frostsprängning eller att den bärande läkten under blir fuktig och tar skada. Det är enkelt att kontrollera, genom att lyfta på de pannor som har mest påväxt.
  Ta bort mossa kan göras mekanisk med borste eller kemiskt med mögeltvättmedel. Folksam har en test på nätet över produkter som fungerar. Det tar dock tid innan de dödade lavan och mossan försvinner.

  http://www.folksam.se/polopoly_fs/1.37376!/folksams%20test_m%C3%B6gelskadade_tr%C3%A4fasader.pdf

  En bra beskrivning över en skonsam metod att få bort påväxten finns:

  http://www.takvard.se/for-villaagare.html

  Jag har ingen uppfattning om företagets arbeten eller utförande.

  Vad gäller att bedöma vilket av de två systemen som du nämner har jag ingen uppfattning, eftersom jag inte har den långa efarenheten av de båda systemen som jag anser behövs för att kunna uttala mig.

  Om du läser en fråga som någon annan har ställt, tänk då på att svaret kanske inte är tillämpligt i ditt fall, då förutsättningarna kan skilja sig åt.