PixelImage

Medlemsfråga

Detaljplan

En förgrymmad plåtslagare i Småland 2010-01-01
Juridik, Trädgård

Vi byggde villa förra året och utnyttjade byggnadsytan (180 kvm) till max. Då tomten ligger nära en sjö där vinden får fart upplevde vi under sommaren och hösten att vår öppna uteplats i markplan som blåsig och dragig samt att områdets katter gärna demonstrerar att de varit där. Vill då glasa in den men stolta representanter från byggnadsnämnden ruskar på huvudet och säger nej.
"Ni överskrider byggnadsytan" säger dom och vill ha det till ett rättvisekrav. Inga grannar finns eller kommer att finnas mot denna gavel på huset och tillbyggnaden kommer att försköna huset. Vi är, med facit i hand, medvetna om att vi borde "sparat byggnadsytor" för detta, men skall uppställda direktiv verkligen gälla in absurdum då det är VI som skall bo och leva i huset. Vad finns för juridiska möjligheter att segra i denna fråga?

93 visningar
0 kommentarer

Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.

 • Rådgivare svarar

  expert
  expert

  Ämnesområden: Rådgivning

  2011-03-02

  Det verkar som om det finns en detaljplan över området där du bor och att det i denna detaljplan är bestämt att man inte får bygga mer än 180 kvadratmeter. Detaljplanen gäller tills det kommer en ny och kommunen får därför inte medge bygglov för din inglasning. De kan (men måste inte) gå med på att du får göra en mindre avvikelse från detaljplanen, men förmodligen är inglasningen för stor för att kunna räknas som mindre avvikelse. Eventuellt kan kommunen gå med på att ändra detaljplanen över din fastighet så att byggnadsytan ökas. Planändringar brukar dock få bekostas av den enskilde.

  Om du läser en fråga som någon annan har ställt, tänk då på att svaret kanske inte är tillämpligt i ditt fall, då förutsättningarna kan skilja sig åt.