PixelImage

Medlemsfråga

Muntligt avtal hantverkaren

Anonym 2010-01-01
Juridik

Jag tänker anlita en murare för att putsa om fasaden. Räcker det med muntligt avtal? Vilka garantier har jag om inget särskilt har avtalats med muraren? Kan jag kräva att muraren reparerar fasaden om den skulle spricka?

234 visningar
0 kommentarer

Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.

 • Rådgivare svarar

  expert
  expert

  Ämnesområden: Rådgivning

  2011-03-02

  Visst går det att använda muntliga avtal om hantverkstjänster, men skriftliga avtal är att föredra. De minskar risken för oenighet. Använd gärna RO-formuläret (RO står för reparation och ombyggnad) så får ni med alla viktiga punkter som bör vara med i ett hantverksavtal. Avtalsmallen finns här på vår webbplats under Rådgivning/Informationsskrifter. Om muraren har gjort ett felaktigt arbete, kan du vända dig till honom i upp till tio år för att få saken åtgärdad. Detta följer av konsumenttjänstlagen oberoende av eventuella garantier från hantverkaren. Fördelen med en garanti är att hantverkaren ansvarar för fel på tjänsten, om han inte visar att de beror på olyckshändelse eller vanvård. Utan garanti måste du själv bevisa att muraren har utfört tjänsten felaktigt. Om du upptäcker ett fel, måste du reklamera till snickaren inom skälig tid (normalt två månader) från det att du märkt felaktigheten. Annars har du inte längre rätt att få felet avhjälpt.

  Om du läser en fråga som någon annan har ställt, tänk då på att svaret kanske inte är tillämpligt i ditt fall, då förutsättningarna kan skilja sig åt.