PixelImage

Varning för blufftjänster

2017-06-16

En förmiddag blir Yvonne Roos uppringd av Annedals Allservice. En kvinna förklarar att de vill skicka en saneringstekniker hem till Yvonne för att komplettera ett tidigare utfört arbete. En spisfläkt hos Yvonne behöver tvättas, och när de ändå är på plats kan de väl lika gärna passa på att kontrollera om husets källare och vind behövde fuktsaneras.

Signering av avtal.

Yvonne är tveksam, hon hade redan lagt ner mycket pengar på sitt hus och kan egentligen inte spendera så mycket mer, men säljaren ger sig inte, och tillslut går Yvonne med på arbetet när kvinnan föreslår att kostnaden delas upp på tre tillfällen.

Några dagar senare dyker en man från Annedals Allservice upp hos Yvonne. I köket kastar han en blick på köksfläkten och konstaterar att filtret ser bra ut. Yvonne behöver bara sätta ner det i diskmaskinen och sen är den saken ur världen. Serviceteknikern tackar för sig och åker iväg.

Annedals Allservice skickar senare en faktura till Yvonne tillsammans med intyg att huset har kontrollerats av företaget. Allt är påhittat, för någon kontroll har ju inte skett och dessutom är intyget så slarvigt underskrivet att det knappt är läsbart med ett annat namn än den person som var och besökte Yvonne.

Tyvärr är det här ingen påhittad historia utan en verklig händelse. För några veckor sedan kontaktade Yvonne Villaägarna för att dela med sig av sina erfarenheter av företaget Annedals Allservice. Detta för att varna andra medlemmar så att de inte råkar ut för samma sak. Yvonne berättar att hon tror att företaget riktar in sig på pensionärer och att hon nuförtiden aldrig svarar i telefon om hon inte känner igen numret.

Olika namn - samma företag

Annedals Allservice är ett av flera namn som bolaget Sjöhagens Ventilation har använt sig av när de ringer upp och erbjuder sina blufftjänster. De har fått flera anmälningar hos Konsumentverket för bland annat vilseledande marknadsföring och oskäliga avtalsvillkor. Här följer ett axplock av namn som har använts under de senaste åren:

 • Svensk VVs & ventilation
 • Mälardalens ventilationscenter
 • Annedalens Allservice

Fakta

Hantverksproblem har under de senaste tio åren dominerat klagomålstoppen hos konsumentverket. Under 2016 registrerades 10 905 klagomål in till den kommunala konsumentvägledningen och Konsumentverkets vägledningstjänst Hallå konsument.

Att tänka på när du anlitar hantverkare

 • Ta in offerter och referenser från flera företag, kontrollera att de har F-skattesedel och är momsregistrerade. Komplettera gärna med referenser och en kreditupplysning på det företag du valt. Tänk på att ett nytt företag inte kan ha hunnit få betalningsanmärkningar och att konsumentomdömen på internet kanske inte är äkta.
 • Räkna igenom kostnaden för bygget och lägg på lite extra för oförutsedda utgifter.
 • Gör allt i rätt ordning under byggprocessen. Att flytta en köksö på ritningen är betydligt billigare än att flytta den när köket står klart.
 • Gå igenom ett avtalsförslag noggrant, gärna med hjälp av en jurist, byggkonsult eller annan expert om det gäller dyrare projekt. Avtalet ska vara skriftligt och inte innebära förskottsbetalningar.
 • Om det gäller ett större jobb, till exempel en tillbyggnation, brukar det vara enklast med totalentreprenad. Då har du bara en motpart som svarar gentemot dig.
 • Speciella önskemål om till exempel extra hög kvalitet på ett golv måste in i avtalet, annars kan entreprenören välja billigare alternativ.
 • Bygger du på löpande räkning, kan kostnaderna lätt skena iväg. Normalt är fast pris eller takpris att föredra. Ett vanligt undantag är markentreprenad och sprängning, eftersom man då inte vet exakt vad som finns i marken.
 • När ett småhus uppförs för permanent bruk måste det enligt lag normalt finnas en byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd. Intyg om försäkringarna ska visas upp för kommunens byggnadsnämnd före bygget påbörjas.
 • Skriv i avtalet när bygget ska vara klart med ett vitesbelopp per förseningsvecka om överenskommelsen inte kan hållas.
 • Håll ett vakande öga på bygget medan det pågår och fotografera gärna. När allt är klart och gömt bakom ytskikten, är det svårt att upptäcka fel.

Källa: Villaägarnas Riksförbund.

Ladda ner gratis avtalsmallar för att använda då du anlitar hantverkare
Kvalitetssäkrade hantverkare från Bra Byggare