PixelImage

Vanligaste missarna då man anlitar hantverkare

2014-03-27

Förseningar, skenande prislappar och hantverkare som går upp i rök. Följderna kan bli trista om du inte har gjort din hemläxa innan du anlitar hantverkare. 

vanliga hantverkarmissar

- Ett av de vanligaste felen då man ska anlita hantverkare är att man inte skriver ett tillräckligt bra avtal och att man inte pratar tillräckligt mycket med hantverkaren om hur man har tänkt sig att resultatet ska bli, säger Sofia Hellsing, förbundsjurist på Villaägarna och fortsätter:
- Många gånger beror missnöje på missförstånd. Kanske kan det till exempel underlätta att visa bilder på något som liknar det man tänkt sig som slutresultat, eller att noggrant skriva ner i avtalet vilka metoder man önskar används vid bygget eller vilka material som ska användas.

Det är också viktigt att du kollar upp hantverkaren.
- Det kan vara värt mycket att ägna några minuter åt att göra en kontroll av företaget och dess ekonomi eller faktiskt ringa upp referenser och ställa frågor om hur arbetet gått.

Hur ska man hitta rätt i djungeln av hantverkare?
- Börja med att fråga vänner och bekanta om de har någon hantverkare som de kan rekommendera. Annars skulle jag leta hos branschförbunden, till exempel GVK om det gäller arbete med badrum alternativt använda BraByggare.se för att hitta en hantverkare inom rätt område. På Bra Byggare stället görs dessutom många kontroller av hantverkaren som du då slipper göra själv.

Hur minimerar man risken att bli blåst?
- Börja med att kolla upp företaget ordentligt och sedan skriva ett bra avtal. Var särskilt noga med att du aldrig ska behöva förskottsbetala. Så länge du inte har betalat för mer än du fått ligger du bättre till om något skulle gå snett.

Ska man anlita en kompis? För- nackdelar?
- Fördelarna är så klart att det oftast är mindre risk att man blir lurad och att du känner personen i fråga. Du kanske har lättare att få kompisen att förstå hur du tycker att jobbet ska göras. Kanske vet du även att kompisen är duktig på sitt arbete. Nackdelen är att du kanske tycker det är jobbigt att klaga på arbetet om du inte är nöjd, eller att ni blir osams om det börjar strula och jobbet inte blir bra.

Läs mer:

Ta kommandot över dialogen med hantverkaren
Ställ din egen fråga till våra experter