PixelImage

Tomträtter: Tuffare låneregler – gör det svårare att friköpa

2017-11-14

Tuffare låneregler gör en lagändring hyrestak för tomträtter än mer viktig – och akut! Nya amorteringskravet gör det dessutom än svårare för småhusägare som vill friköpa marken för att trygga sin ekonomi. 

Lena Södersten, förbundsjurist

di.se 14 nov Tuffare låneregler slår mot tusentals villaägare 

Det är redan otryggt att bo med tomträtt

Det vet Jenny Johannesson och Christina Holmqvist i Halmstad som båda får hyran höjd med mer än 600 % vid årsskiftet. De har försökt köpa sig fria, men får inte låna mer.
- Hela det här året har jag försökt hitta en lösning för att friköpa tomten, säger Jenny Johannesson till Hallandsposten

Dagens amorteringskrav försvårar friköp 

I en Stockholmsförort ställer amorteringskravet till problem för en annan småhusägare som vill friköpa marken för att trygga ekonomin framöver. Idag amorterar hon 1 procent på huslånet. Eftersom hon inte får göra en omvärdering av huset skulle ett lån till friköp innebära att hon tvingas amortera 2 procent istället, vilket gör månadskostnaden för hög.

- Amorteringskravet syftar till att begränsa hushållens skuldsättning, men sätter käppar i hjulet för småhusägare som vill friköpa marken för att komma ifrån chockhöjda hyror framöver. Finansinspektions regler behöver ändras så att friköp av tomträtt åtminstone innebär rätt till omvärdering säger Lena Södersten förbundsjurist på Villaägarna

Enligt Finansinspektionens föreskrifter ska amorteringskravet beräknas på marknadsvärdet när bostaden anskaffades. Omvärdering får göras tidigast efter 5 år eller om det skett en ”avsevärd förändring” av värdet bostaden som inte beror på den allmänna prisutvecklingen.

Villaägarna vill skydda tomträttshavare

Villaägarna arbetar för en lagändring som skyddar tomträttshavare. En statlig utredning har föreslagit ett tak för hyrorna. 

- Ju svårare det blir att låna, desto viktigare blir det att lagen skyddar mot kraftiga hyreshöjningar. Villaägarna uppmanar Morgan Johansson att gå vidare med en proposition till riksdagen. Det ska vara lika tryggt att hyra marken runt huset som att hyra en vanlig lägenhet av kommunen säger Lena Södersten.