PixelImage

Tomthyrorna på Sandhamn höjs tiofalt på ett år

2011-05-17

Dick Carlsson är fastboende på Sandhamn i Stockholms skärgård, men kan tvingas flytta när Värmdö kommuns nya tomthyror blir verklighet. Familjen får räkna med tio gånger högre hyra än idag.

Hus på Värmdö där ägaren hotas av kraftigt höjd tomträttshyra

Dick Carlsson bor permanent på Sandhamn, uppe på ön, utan havsutsikt. Marken som huset står på ägs av Värmdö kommun och är en tomträtt, som Dick betalar tomthyra (tomträttsavgäld) för. I nuläget är hyran på 5 624 kr per år.

Nästa sommar vill Värmdö kommun höja hyran till 58 567 kr om året, i 10 år framöver. Det är en höjning som familjen inte klarar av att betala.

I många andra kommuner, även på andra håll i Värmdö kommun, får de boende köpa loss marken som deras hus står på. Men inte på Sandhamn.

– Värmdö kommun sätter de boende på Sandhamn i en rävsax. Man nekar till att låta de boende friköpa sina tomter och chockhöjer samtidigt hyrorna. Har man inte råd att betala hyreshöjningen tvingas man sälja sitt hem och flytta, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Värmdö kommun har omkring 10 tomträtter totalt (på öarna Sandhamn och Runmarö) och några stycken i Gustavsberg. Tomträttshavarna i Gustavsberg får friköpa marken för 50 procent av marktaxeringsvärdet. Därför har nästan alla tomträtterna i Gustavsberg sålts - det finns bara 3 kvar. De flesta passade dessutom på att friköpa före 2009 års taxering som ledde till mycket kraftiga höjningar av marktaxeringsvärdet.

– En kommun som vill lösa problemet så att människor kan bo kvar, kan göra det. Om det finns politisk vilja. Om Sandhamn hade tillhört Stockholms eller Göteborgs kommun hade Dick Carlssons nya tomthyra hamnat runt 26-27 000 kr. Skillnaden i hyra beror bara på att kommunerna har olika regler. Dessutom måste man ge tomträttshavarna rätt att friköpa. Om man inte gör det borde hyran sättas betydligt lägre, säger Lena Södersten.

Villaägarnas Riksförbund anser att lagstiftningen som reglerar tomträttssystemet behöver förändras med uttryckligt mål att skapa ökad trygghet för tomträttshavare. Till exempel behöver marktaxeringsvärdena kopplas loss från tomthyrorna. I Norge använder man konsumentprisindex istället och har en lagstadgad rätt att friköpa sin tomt. I Sverige tvingas tomträttshavare att flytta om de inte klarar höjningarna.

- Justitieministern har lovat en lagöversyn under denna mandatperiod. Något sådant arbete har ännu inte påbörjats. Dick Carlssons situation visar hur angeläget det är att lagen ändras.

Mer om samma ämne

<object width="410" height="257"><param name="movie" value="http://svt.se/embededflash/2427677/play.swf"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><param name="allowfullscreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="sameDomain"></param><embed src="http://svt.se/embededflash/2427677/play.swf" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="sameDomain" width="410" height="257"></embed></object>

Läs mer om Villaägarnas syn på behovet av ny lagstiftning

Kommentarer förhandsgranskas ej, kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen.
Kommentarer
regler. Jag godkänner att Villaägarna hanterar mina uppgifter enligt Personuppgiftslagen.
Kommentarer förhandsgranskas ej, kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen.

Sorteringsordning Nyast först |  Äldst först |  Högst betyg

 • Anonym
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Anonym 2011-06-01
  Å ena sidan vill kommunen ha fastboende på Sandön men å andra sidan så höjer man tomträttsavgifterna så att det blir omöjligt.
 • Lena Södersten Inlägg : 11
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Lena Södersten 2011-05-25
  På kort sikt kan politikerna på Värmdö lösa situationen för Dick och övriga familjer i samma situation. Men ser man framåt så är ett skydd i lagen helt nödvändigt.
 • Anonym
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Anonym 2011-05-25
  Att det är möjligt för kommuner att själva bestämma hyra och friköps regler visar nu att behovet av ny lagstiftning är akut. Pinsamt av politiker att inte ta ansvar. Kommunpolitiker som inte tillämpar sunt förnuft kommer alltid att finnas.
 • Anonym
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Anonym 2011-05-24
  Att på ovan sätt förändra de ekonomiska villkoren är i högsta grad oansvarigt. Alla inser att ökningen är dramatisk för en normalinkomsttagare. Att på detta sätt förändra spelregler och förutsättningarna för permanentboende på Sandön är rent ut sagt korkat. Det skapar inget förtroende och förefaller motarbeta målsättningen om en levande skärgård.
 • Einar Mihlberg Inlägg : 1
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Einar Mihlberg 2011-05-18
  Hur kan man bara göra så och tvinga människor att flytta på sådana grunder? Jag har alltid trott att Sverige var ett rättvist samhälle där man tog omsorg om varandra! Jag mår illa!