PixelImage

Energieffektivisering

Energieffektivisering

Inför en ekonomisk belöning till dem som genomför rekommenderade åtgårder för att spara energi.

Potentialen för energieffektiviseringar i bostäder och lokaler är mycket stor. Senast i raden av undersökningar är Energieffektiviseringsutredningen, som visar att i storleksordningen 40-50 TWh skulle kunna sparas, vilket är ungefär två tredjedelar av vad den svenska vattenkraften producerar årligen.

Miljöbonus

För att förverkliga denna potential behövs en aktiv politik. Vi föreslår en ”miljöbonus”. Det innebär att den som genomför en eller flera av de åtgärder som rekommenderas i en energideklaration får en engångsersättning som är proportionell mot storleken på energibesparingen.

Effekten av en sådan morot kan förväntas vara stark, eftersom villaägaren får råd om vad som borde göras och ett ekonomiskt incitament i ett samlat paket. Kopplingen mellan konkret handling och ekonomisk belöning blir mycket stark.

Det nuvarande ROT-avdraget har många fördelar, men träffar inte just energieffektiviseringsfrågan. Därför behöver ROT-avdraget kompletteras med vår miljöbonus. Miljöbonusen är teknikneutral och är tänkt att ersätta nuvarande system med olika teknikspecifika subventioner, som uppfattas som krångligt och oförutsägbart.

Kommentarer förhandsgranskas ej, kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen.
Kommentarer
regler. Jag godkänner att Villaägarna hanterar mina uppgifter enligt Personuppgiftslagen.
Kommentarer förhandsgranskas ej, kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen.

Sorteringsordning Nyast först |  Äldst först |  Högst betyg

 • Sten Söderberg
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Sten Söderberg 2016-06-30
  Jag anser att villaägarna skall verka för att fast nätavgift skall anses oskälig emedan den skapar ojämlik konkurrens på energimarknaden, motverkar elenergibesparande investeringar, förstärker eljunans redan starka ställning, motverkar egen elproduktion och slutligen gör oss beroende av en myndighet som har alltför begränsade resurser att stärka villaägarnas ställning. Meden helt rörlig nätavgift skulle denna till stor del bli självreglerande. Hög avgift minskande elkonsumtio och intäkter.
 • Conny Karlsson Inlägg : 1
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Conny Karlsson 2015-11-09
  Hur länge ska bluffen om koldioxidens påverkan styra energipolitiken och fördyra vår el, slå ut våra industrier mm.
  Globala temperaturen har ej höjts på 19 år trots att koldioxidhalten i luften höjts hela tiden.
  Klimatfrågan har blivit maktpolitik och religion. Vetenskapen har satts på undantag.
  Varför sätta upp dessa monster som förstör vår natur och hackar fåglar i bitar?
 • Leif Allvin
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Leif Allvin 2013-09-08
  Hej
  Jag läste att anledningen till att vi inte kan införa nettodebitering gällande egenproducerad el är EU-regler gällande moms. Märkligt att det går att genomföra i Tyskland.Jag vill montera hybridsolfångare som både producerar varmvatten och elström och det lönar sig inte om man inte kan sälja ström till samma pris som man köper.Om politikerna menar allvar med ett grön samhälle med förnyelsebar el så gör något då i stället för att bara prata strunt.Villaägarna hjälp till. Tack.
  Mvh

  leif A
 • Kenneth Lind Inlägg : 1
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Kenneth Lind 2012-05-31
  Jag har instalerat solfångare. Valde att sätta dem i den mest effektiva lutningen där jag bor, 57 grader, krävs det byggnadslov, kostnad ca 2000. I mitt tycke är det helt överflödigt att kräva bygglov för solfångare. Så länge vi inte kräver bygglov för Parabolantenner ska väl inte nyttiga prylar kräva bygglov. Goda idéer motarbetas istället för att stödjas. Sorgligt. Men solfångarna skiter i myndigheterna, de bara fungerar, och bra dessutom.
 • Thomas Schale
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Thomas Schale 2011-12-30
  Mycket bra förslag med miljöbonus, kan vi minska kärnkraften då vore det bra. Bor själv i ett hus som med en normal vinter bara drar ca. 8000-8500 kwh totalt. Kan många bostäder komma närmare den nivån så är det en stor vinst för miljön.
 • Conny Omberg Inlägg : 2
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Conny Omberg 2011-12-27
  Energisparandet har varit framgångsrikt och när ledlamporna kommer i allmänt bruk är det svårt att spara mer på bel
  Däremot är mängden bostäder med direktel för stor, en stor satsning på fjärrvärme i mindre orter där det är möjligt vore kanske en utväg. Om det vore möjligt att med nya tekniska hjälpmedel välja olika aktörer för drift av dessa mindre värmecentraler skulle kanske mängden hus med direktel kunna sänkas rejält.