PixelImage

På denna sida ansvarar lokalföreningen för innehållet.

Segeltorps Villaägareförening

Segeltorp är en kommundel i Huddinge kommun. Området kännetecknas av ett genuint villasamhälle med gräns mot Älvsjö-Fruängen-Bredäng-Sätra-Skärholmen i Stockholms kommun och mot Snättringe och Vårby i Huddinge kommun. Till kommundelen hör också en del av ett fantastiskt naturområde, Gömmarens Naturreservat. Inom kommundelen finns även landets största handelsområden, Kungens Kurva.

Orginalstadgar

 


Aktuellt 

Årsmöte 2018

Den 8 mars klockan 19.00, är det åter dags för årsmöte. Som vanligt håller vi till i Magasinet, Mäster Lorentz väg 3, Segeltorp.

Alla medlemmar är mycket välkomna! 

 

 

Långsjörundan

Tack alla ni som gick runt Långsjön i söndags, 10/9, och så flitigt svarde på alla frågor. Segeltorps Villaägareförenig lämnade ut 120 startkort vilket är bra. Ni som nu vill veta svaren på frågorna hittad den om ni klickar här!

Tack alla!


Segeltorpsdagen 27/8

Klockan 11–15, Juringe Gård, Mäster Lorentz väg 3.

Nu är det åter dags för Segeltorpsdagen. Ett evenemang där alla, medlemmar och icke medlemmar, kan se vad Segeltorps Villaägareförening arbetar med.

Segeltorps Villaägareförening är i år 80 år och det firar vi med lite extra aktiviteter.

Alla barn får fiska i fiskdammen, träffa trollkarlen och dessutom prova på dans.

Du får träffa flera av Huddinge kommuns ledande politiker. Du kan träffa medlemmar som arbetar med Grannsamverkan och som kör Grannstödsbilen. Stockholm Vatten berättar om Långsjön och dess vatten. Du kan prata om energi och miljö och mycket mer

Hasse Olsson håller öppet i museet så att alla kan få svar på sina frågor om Segeltorps historia.Fråga Hans så får du svar på dina frågor om Segeltorp. Hur såg Segeltorp ut 1937?

Du kan köpa boken om Segeltorp som Municipalsamhälle och mycket mer.

Vi bjuder på korv och hamburgare.

 Se inbjudan här!

Alla är mycket välkomna!

Program:

11:15 – 11:45. Börja dagen med Corazon Dance och prova på dams för 2 – 8 åringar. (Vi börjar med lättare danser och gör det stegvis lite svårare efter besökarnas önskemål.)

12:00 - 12:30. Märk-DNA

12.30 - 13:00. Trollkarl

13.00 - 13:30. Energi- och klimatrådgivare i Huddinge

13:30 - 14:00. Trollkarl

14:30 - 15:00. Segelhorps historia. Hur såg Segeltorp ut 1937?


 Långsjörundan

Söndag den 10 september var det dags för Långsjörundan. Långsjörundan är ett gemensamt arrangeman för många föreningar som hör hemma rund Långsjön. Långsjön ör gränssjö mellan Hudding och Stockholms kommuner.

Långsjörunda är en tipsrunda för barn och vuxna, ni startar var ni vill, men avsluta på samma plats som ni startade.


Långsjöskolan – ny skolbyggnad

Just nu är det samråd gällande den föreslagna skolan, Långsjöskolan. Föreningens styrelse tittar just nu på det och kommer att skicka in våra synpunkte på skolan. Inom kort kommer vi att publicera vårt svar här på hemsidan.


Bok om Segeltorps historia

För några år sedan gav Segeltorps Villaägareförening ut en skrift om Segeltorps historia mellan 1937 och 1974. En uppföljning kom våren 2016 i form av en bok med titeln ”Segeltorp” och underrubriken ”municipalsamhälle 1924-1952”. Några notiser om Segeltorps tidigare historia finns också med.

Största delen av boken handlar om hur Segeltorp växte till och ekonomin utvecklades, hur det gick till när municipet bildades och hur det fungerade, hur man försökte lösa en del av de praktiska problem som Segeltorpsborna hade i sin dagliga tillvaro. Det gällde bland annat att hålla ordning i samhället, att bygga anläggningar för vatten och avlopp och att ordna belysning på vägarna. Ett kapitel handlar om en konflikt mellan municipet och privata intressen. Det var mycket bråk om en tomt på 1920-talet. Det blev lugnare sedan. Från 1930-och 1940-talen ger text och bilder glimtar från nöjesliv och jubileumsfirande, de bekymmer som andra världskriget vållade och mycket annat.

I början av 1950-talet ville många att Segeltorp skulle inkorporeras i Stockholms stad. Den idén förverkligades ju inte men det gjordes utredningar som ger intressant information om hur det var i Segeltorp på den tiden. Ekonomin var välskött. Då municipet avvecklades vid slutet av 1952 ägde det ganska stora tillgångar som togs över av Huddinge kommun.

Boken bygger på material i Riksarkivet, Stockholms stadsarkiv och Huddinge kommunarkiv. Den är på ungefär 190 sidor. Det mesta är text men det finns också många kartor och andra bilder som inte tidigare har varit publicerade.

Boken går att köpa i Centrumshopen i Segeltorps centrum. Den kostar 150 kronor. Ni kan också beställa den genom oss. Sänd ett mail till segeltorpsvillaagare@hotmail.se eller till info@segeltorpkultur.se

Segeltorp som municipalsamhälle


Spårväg syd 

Spårväg syd föll i god jord när Sverigeförhandlingen sagt sitt. Nu väntar vi med intresse vad som ska komma ut av det beslutet.

Enligt kraven så ska Huddinge kommun bygga ett stort antal nya bostäder och även arbetsplatser. Det återstår att se vad som händer i Segeltorp med nya bostäder.  


Skolor i Segeltorp

En högaktuell fråga i Segeltorp är skolor. Behovet av skolplatser är stort och ökande i Huddinge. De kommande tio åren planerar kommunen för ett tiotal nya grundskolor. Segeltorps villaägareförening har fått ett flertal frågor kring hur vi ställer oss i frågor kring planering, placering och hur samverkan med kommunen bör ske. Här finner ni vårt svarsbrev till kommunen kring placering av nästkommande skola: Svarsbrev till kommunen  


E-postadress

Har du lämnat din e-postadress. Vi är tacksamma om du skickar din e-postadress till segeltorpsvillaagare@hotmail.se eller rapporterar den till Villaägarna centralt, för att vi enklare ska kunna informera dig.  


 

Vill du arbeta med föreningens verksamhet

Styrelsen i Segeltorps Villaägareförening arbetar främst med Segeltorps framtid. Det är arbete som ska ge segeltorparna i framtiden ett bra samhälle att bo och verka i. Det gäller frågor som Segeltorps centrum, allmäna kommunikationer där Spårväg Syd är en viktig faktor, men även tidtabeller för bussar från bl.a. Fruängen. Vi vill att Segeltorp ska få en fungerande kollektivtrafik.

För att det ska bli ett bra medlemsår så kan alla medlemamar hjälpa oss i styrelsen med förslag på frågor som ni tycker att föreningen ska arbeta med. Hör av er på e-post till nedan angiven adress eller slå en signal till någon i styrelsen.


Medlemsförmån: Värmekamera

Vill du veta hur välisolerat ditt hus är?

Anmäl ditt intresse hos oss på segeltorpsvillaagare@hotmail.se så får du tillgång till en värmekamera. Det är bra att göra det när det är kallt ute.

  • Årsmöte 2018 2011-02-01
    2018-03-08
  • Bok i julgåva 2010 2010-12-01
    Segeltorp 1947-74 speglad genom Villaägarföreningens protokoll Skriften 'Segeltorp 1947-74 speglad genom Villaägarföreningens protokoll' är föreningens bidrag till att skildra Segeltorps historia. Åke Sanell, som skrivit boken, har med hjälp av protokoll...